Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

4 MÝTY O MIKROVLNKÁCH

reklama:
Mikrovlnka1 .png
www.canva.com

Mýtus 1: Mikrovlnky sú rádioaktívne a môžu spôsobiť rakovinu.

Poďme k fyzike: mikrovlnné rúry fungujú vďaka ultra vysokofrekvenčným elektromagnetickým vlnám. 

Elektromagnetické vlny sa delia na ionizujúce a neionizujúce. Prvé sú rádioaktívne a môžu skutočne poškodiť zdravie, zatiaľ čo druhé nepredstavujú hrozbu pre ľudí. Našťastie, mikrovlny patria medzi tie druhé, neionizujúce.

Mikrovlny neobsahujú röntgenové alebo gama lúče, ktoré môžu spôsobiť rakovinu. Navyše, keď sú dvierka mikrovlnky zatvorené, rúra okolo seba nešíri žiadne vlny.

Práve preto je jej telo vyrobené z kovu a do dverí sa vkladá kovová sieťka. Mikrovlny nemôžu prechádzať kovom, odrážajú sa od neho a zostávajú vo vnútri zariadenia. Ale pre bezpečné používanie musí byť mikrovlnka neporušená..

Mikrovlnka3.png

Výrobcovia sa postarali o ďalšie systémy ochrany:

  • automatizácia eliminuje prevádzku mikrovlnného generátora s otvorenými dverami;
  • zhora je puzdro uzavreté dodatočným kovovým plášťom.

Svetová zdravotnícka organizácia v roku 2005 uznala, že mikrovlnné rúry nepoškodzujú ľudské zdravie.

 A predsa existuje jedna výnimka: ľudia s kardiostimulátorom by mikrovlnku nemali používať, pretože takéto medicínske prístroje sú mimoriadne citlivé na mikrovlnné žiarenie.

Zaujímavý fakt

Prečo je mikrovlnka škodlivá pre väčšinu z nás?

Prekvapivo dokáže znehodnotiť signál Wi-Fi, pretože s ním pracuje na rovnakej frekvencii. 😉

Mikrovlnna rura2.png

Mýtus 2. Mikrovlny ničia vitamíny v jedle a robia ho nezdravým.

Najprv si povedzme, ako sa ohrieva jedlo v mikrovlnných rúrach. Každý potravinový výrobok obsahuje vodu. Elektromagnetické vlny spôsobujú, že jeho molekuly vibrujú a vytvárajú medzi nimi trenie. Tým sa uvoľní teplo, ktoré zohreje jedlo.

Rovnaký proces prebieha pri varení na panvici. Rozdiel je v tom, že mikrovlny prenikajú do samotného produktu a ohrievajú celý produkt, nielen jeho povrch.

Robí to jedlo nezdravým? Podľa odborníkov WHO nie je nutričná hodnota jedál vyrobených v mikrovlnnej rúre v žiadnom prípade nižšia ako tých, ktoré sa pripravujú tradičnými spôsobmi.

Samozrejme, niektorí odborníci na výživu sú ochotní s tým polemizovať. Veria, že mikrovlny sú škodlivé pre potraviny, pretože ničia vitamín C, menia nerafinované oleje na karcinogény a dokonca menia štruktúru vlákniny, čo je škodlivé pre ľudské zdravie.

Mikrovlny však nemajú dostatok energie na ovplyvnenie atómovo-molekulárnej štruktúry produktu. Okrem toho sa mnohí odborníci domnievajú, že jedlo varené v mikrovlnnej rúre je zdravšie: živiny sú lepšie zachované, pretože varenie jedla trvá kratšie..

Mikrovlnka4.png

Mýtus 3. Jedlo v mikrovlnnej rúre môže explodovať.

Je to pravda: ako si pamätáme, mikrovlny prenášajú energiu do vody obsiahnutej v jedle.

 Pri varení niektorých produktov to môže byť škodlivé, ale nie pre človeka, ale pre samotnú technológiu.

Poďme si prejsť dôležité výnimky, ktoré vám pomôžu dodržiavať pravidlá požiarnej bezpečnosti a zabrániť tak poškodeniu prístroja.

  • Vajcia v škrupine nikdy nevarte v rúre. Voda v nich sa mení na paru, ktorá začína vyvíjať tlak na škrupinu. To môže spôsobiť výbuch vajíčka.
  • Jablká a bobuľové ovocie môžu byť kvôli šupke časovanou bombou a to isté platí pre produkty s celou škrupinou. Existuje však trik: na škrupine môžete jednoducho urobiť rezy.
  • V mikrovlnnej rúre stúpa teplota vody vo všetkých bodoch naraz, takže veľmi rýchlo vrie. Buďte teda opatrní pri ohrievaní nápojov.
Mikrovlnka5.png
www.canva.com

Mýtus 4. Mikrovlnná rúra môže vybuchnúť kvôli riadu.

To je overený fakt, preto by ste si výber riadu pre použitie v mikrovlnnej rúre mali dobre zvážiť. Ako už vieme, mikrovlny sa od kovu odrážajú.

 Ak teda do rúry vložíte jedlo vo alobale, kovovom riade alebo na plechu, či v tanieri zdobenom zlatou alebo striebornou farbou, dôjde k elektrickému výboju. Z tohto dôvodu môže zariadenie nielen zlyhať, ale aj explodovať.

Vhodná je keramika , ale nádoba musí byť glazovaná zo všetkých strán (vrátane dna). Ohrievanie neglazovaného riadu človeku neuškodí, no obľúbený tanier môže prasknúť.

Ak nepoznáte typ svojho plastového riadu, nepoužívajte ho v mikrovlnnej rúre.

Je nepravdepodobné, že by zariadenie kvôli tomu trpelo, ale nebezpečné látky sa môžu dostať do jedla z vyhrievaného plastu.

Pred použitím mikrovlnnej rúry si pozorne prečítajte pokyny. Mnohí to zanedbajú , ale vedzte že  poškodenie mikrovlnnej rúry, alebo ohrozenie vášho zdravia nemá na svedomí mikrovlnná rúra, ale nesprávna manipulácia s ňou..

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Odporúčané Mňamky Recepty:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.