- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Žerbó rezy
Žerbó rezy
- Kusov: 24
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- 4 žĺtka
- 180 g masti
- 3 lyžice cukru
- 200 ml horúceho mlieka
- 10 g čerstvého droždia
- 500 g hladkej múky
- plnka:
- 250 g mletých vlašských orechov
- 250 g cukru
- 6 plných polievkových lyžíc marhuľového džemu
- čokoládová poleva:
- 200 g horkej čokolády
- 200 ml smotany na šľahanie
- 3 lyžice medu
- 20 g masla
Postup prípravy
1. Krok
plech 20 x 35... Rozpustite droždie v mlieku s cukrom a pridajte dve polievkové lyžice múky.Nechajte 10 minút naskočiť kvasnice.Masť vymiešame so žĺtkami do peny , pridáme kvasnice a postupne pripájame múku-Miešame do hladka. Môžete miesiť aj ručne alebo šľahačom s hákmi. Samozrejme miesime kým sa cesto nelepí.
2. Krok
Necháme kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou cca 40 minút.
3. Krok
*Z cesta vyformujeme tri rovnaké gule ktoré necháme ešte 10 minút podkysnúť..Z každej gule vyvaľkáme obdĺžnik vo veľkosti plechu a valčekom prenesieme na plech.Popicháme vidličkou..
4. Krok
Na cesto nanesieme najskôr džem..3polievkové lyžice, zasypeme polovicou cukru a potom polovicou mletých orechov.Potom položíme ďalší plát cesta a zopakujeme postup s džemom a orechmi.
5. Krok
Prikryjeme tretím plátom..Nezabúdajte každé cesto poprepichovať vidličkou.Keď máme všetky tri pláty na plechu , necháme podkysnúť..cca 10 minút.
6. Krok
Rúru si predhrejeme na 160 °C a keď je vyhriata pečieme v nej koláč 30 minút..Ak sa nám zdá že príliš rýchlo tmavne tak teplotu znížime.
7. Krok
Po upečení necháme vychladnúť..Pripravíme si čokoládovú polevu..Rozvaríme smotanu a odstavíme..do nej nalámeme čokoládu ,med aj maslo.
8. Krok
Polevou potrieme povrch koláča a necháme aspoň cez noc odpočívať v chlade, najlepšie prikryté potravinárskou fóliou..Pláty cesta nám musia presiaknúť džemom aby boli pekne mäkkučké...
http://tortatorta.blogspot.sk/
Priemerné hodnotenie receptu
(4.4 / 5)
8 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
25728 videní