Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako pracovať s kváskom

No knead pizza dough.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Ako  pracovať s kváskom a  vlastne  aj  so  samotným  kysnutým  cestom..

Kneading dough.jpg

Múku na  cesto  preosejte do väčšej misy,

urobte v strede jamku a „prebudený“kvások postupne  primiešavajte

vareškou do múky, až kým nevznikne tuhšie cesto.

Dsc_0011 001.jpg

Postupne  pridávajte  ďalšiu  tekutinu , poväčšine mlieko a  zároveň

vmiešavajte múku po  bokoch misky.

Spracovaním vám vznikne lepkavá masa, ktorá sa  oddeľuje  od stien misy.

Potom  začnite postupne primiešavať ostatné prísady podľa receptu.

Tuk rozpustený a  soľ  by nemali prísť do priameho kontaktu s droždím.

Prečo?

Negatívne ovplyvňujú činnosť kvasiniek.

Vymiesené cesto odložte  na  teplé miesto a prikryte ho suchou utierkou.

Utierka  zabráni  jeho vysúšaniu.

Cesto by  malo počas kysnutia viditeľne zväčšiť svoj objem.

Dostatočne vykysnuté cesto by malo byť  mäkké, pružné

a po zatlačení prstom sa  rýchlo vracia do pôvodného tvaru..

No knead pizza dough.jpg

O kvasniciach..

V  každej kocke droždia drieme niekoľko miliónov kvasiniek.

Pri vhodnej teplote, kvalitnej výžive v podobe  cukru a škrobu obsiahnutého v múke

a  po prísune tekutiny kvasinky ožijú a začnú sa rozmnožovať.

Pritom sa uvoľňuje oxid uhličitý, 

čo sa prejavuje tvorbou bubliniek a zväčšovaním cesta.

Prebudené kvasinky žijú asi 15 minút.

Za  tento  čas by  sa  mali pridať k múke,ktorá je  zdrojom ich obživy.

Na  to, aby  droždie začalo pracovať, potrebujeme optimálnu teplotu okolo 37°C.

Príliš  vysoká teplota  kvasinky  zabíja  a  naopak nízka zastavuje  ich rast..

Healthy leaven.jpg
????????????????????????????????????
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.