- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Orechové vrkoče
Orechové vrkoče
- Kusov: 30
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 2:20 hod
- Varenie: 25min
- Hotové Za: 2:50 hod
Suroviny
- 1 kg polohrubej múky
- 130 g cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 40 g čerstvého droždia
- 500 ml teplého mlieka
- 150 g masla
- 2 lyžice oleja
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- Orechová plnka:
- 50 g masla
- 200 g mletých orechov
- 80 g cukru
- trochu mlieka
- 1 čajová lyžička škorice
Postup prípravy
1. Krok
Do veľkej misy preosejeme múku.Kvasnice rozdrobíme do teplého mlieka,pridáme cukor a vanilkový cukor a počkám kým nám kvasnice naskočia.
2. Krok
Do múky pridáme vajcia, soľ a mäkké maslo,2 lyžice oleja.Prilejeme kvasnice a vymiesime hladké a pružné cesto.
3. Krok
Cesto odložíme prikryté na teplé miesto a necháme kysnúť..cesto by malo zväčšiť 2 x objem..môže to trvať aj dve hodiny.
4. Krok
Medzitým si pripravíme plnku:Rozpustíme maslo,pridáme cukor a mleté orechy..Ak budeme používať lieskovce nezabudneme ich predtým popražiť na suchej panvici..Vlašské nepražíme.Potom primiešame cukor,škoricu a trochu mlieka aby bola plnka kašovitá..
5. Krok
Môžete si urobiť aj tvarohovú plnku,a to tak, že si vymiešate dva tvarohy z dvomi bielkami a s cukrom podľa chuti.Pridajte aj jeden vanilkový cukor.
6. Krok
Keď je cesto správne nakysnuté rozdelíme ho na dve časti.Vyvaľkáme a naplníme plnkou.cesto potom preložíme do jednej trištvrtiny a potom nazad ostatnú štvrtinu k stredu..Viď obrázok.
7. Krok
Nakrájame na cca 5 cm pásy a tie potom zvrtneme do vrkoča a uložíme na vymastený plech..Hotové potrieme vyšľahaným žĺtkom a necháme ešte 20 minút podkysnúť..
8. Krok
Pečieme vo vyhriatej rúre 20 - 25 minút pri 180°C..
Priemerné hodnotenie receptu
(4.1 / 5)
29 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
61321 videní