- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Nedaria sa vám palacinky? Chyby ktoré robíte…
Nedaria sa vám palacinky? Chyby ktoré robíte…
Tiež patríte medzi tie kuchárky, ktoré palacinky robia len raz ročne,
pretože im horia, trhajú sa a pripadajú im mastné?
Možno pri ich príprave robíte niekoľko chýb,
ktoré vám bránia tento jednoduchý a rýchly pokrm robiť častejšie.
Konzistencia cesta je pre skvelý výsledok to najdôležitejšie.
Dbajte na správne množstvo ingrediencií a uvidíte, že sa vám palacinky podaria.
250 ml polotučného mlieka
2 vajcia
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
140 g hladkej múky
olej alebo maslo
Nie je vaša palacinkové cesto nadýchané?
Zabudnite na miešanie vareškou a vezmite si radšej veľkú metlu a cesto našľahajte.
Dostane sa tak do neho vzduch a cesto bude krásne nadýchané a vláčne.
Namiesto toho, aby ste maslo alebo olej dali na panvicu a nechávali rozohriať pred každou palacinkou zvlášť,
primiešajte ho rovno do cesta.
Pridajte 2 lyžice kvalitného oleja alebo rozohriateho masla,
premiešajte a môžete rovno smažit.
Palacinky tak nebudú mastné, ale naopak jemné, krásne tenké a nebudú sa na panvici trhať ani pripaľovať.
Trhajú sa vám palacinky?
Môže za to vaša nedočkavosť.
Nalejte necelú naberačku cesta na panvicu,
rovnomerne ho rozprestrite a nechajte smažiť, kým nie je cesto po celej ploche matné a pevné.
Až potom obráťte a smažte z druhej strany.
Akonáhle budete obracať ešte nedopečené cesto, palacinka sa vám roztrhne.
Rozlišujeme dva druhy palaciniek :
1. Jemnejšie palacinky nazývané Crêpe (tenšie cesto)
– 250 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 3 vajcia, 2 lyžice oleja, štipka soli, cukru len malé množstvo
2. Bežné cesto na palacinky (nepatrne silnejšie)
– 200 g hladkej múky, 400 ml mlieka, 2 vajcia, štipka soli
Príprava cesta (u oboch rovnaká):
Najprv do misy nalejeme časť mlieka, do ktorého pridáme vajce, cukor, soľ a ušľaháme.
Potom postupne prisypávame preosiatu, odvážení múku, kým nedocielime hustejšieho cesta.
Podľa druhu cesta vmiešame na záver olej.
Potom zriedime zvyškom mlieka, aby sme dosiahli požadovanú hustotu.
Cesto necháme aspoň malú chvíľu odpočinúť.
Nie je vôbec na škodu pripraviť si cesto dopredu (môžeme dať do chladničky a vyprážať i druhý deň).
Pred vyprážaním treba cesto premiešať.
Na vyprážanie sú vhodné teflónové alebo liatinové okrúhle panvy, rôznych veľkostí.
Používame len malé množstvo tuku, najlepšie rastlinného pôvodu.
Panvička by mala byť rozpálená, potom naberačkou cesto nalejeme
a krúživým pohybom ruky necháme rovnomerne rozstup po celej ploche panvice.
Vo chvíli keď, palacinka stuhne a začne sa pohybovať po panvici, obrátime ju a vypražíme z druhej strany.
Na plnenie palaciniek môžeme použiť nepreberné množstvo ingrediencií ako sladkých,
tak slaných (džem, marmeláda, krém, tvaroh, zmrzlina, javorový sirup, med, syry, zelenina, ryby, huby atď.).
Palacinky plníme podľa toho, komu a na aký účel ich máme.
Ak ich máme ako hlavný pokrm, je vhodnejšie sýta náplň.
Naopak, ak máme je len ako dezert, volíme náplň ľahšiu.
Palacinky sa dajú podávať samostatne, ale aj ako príloha, alebo palacinky zapečené.
Pár trikov pre vylepšenie:
• pridané pivo, sóda alebo rum spôsobí, že je cesto kyprejšie
• Ak panvicu pred vyprážaním potrieme surovým zemiakom, nebudú sa palacinky lepiť a trhať sa
• palacinky príliš nesladíme, aby sa nepripaľovali
• na palacinky je vhodnejšie čerstvé mlieko aj vajcia
• aby zostali palacinky dlhšie teplé, položte tanier na hrniec alebo misku s horúcou vodou
Tipy na náplne: