Musaka
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 1:20 hod
- Hotové Za: 1:50 hod
Suroviny
- 600 g baklažánov
- 80 ml olivového oleja
- 1 cibuľa
- 600 g mletého hovädzieho mäsa
- 200 ml bieleho suchého vína
- 400 g paradajok
- soľ
- hnedý cukor
- 600 g zemiakov
- 500 ml mlieka
- 40 g hladkej múky
- 50 g masla
- muškátový oriešok
Postup prípravy
1. Krok
Baklažán nakrájame na hrubšie plátky 1-1,5 cm, ktoré sú rozložíme na plech a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v rúre 180 °C 30 minút domäkka.
2. Krok
Cibuľu si nakrájame na jemno a orestujeme na troche oleja, potom k nej pridáme mleté mäso a restujeme až pokým mäso nestratí ružovú farbu a nezatiahne sa..
3. Krok
potom osolíme a okoreníme a podlejeme vínom.Varíme cca 20 minút nezakryté..Medzitým si oblanšírujeme paradajky..Narežem na koži do kríža a vhodíme do vriacej vody..Necháme 30 sekúnd a vyberieme..Potom ich ľahko zbavíme kože..
4. Krok
Paradajky potom nakrájame na menšie kocky , alebo vymixujeme a pridáme k mäsku..Znova ochutíme soľou a povaríme znova 20 minút..Potom okoreníme a ak sa vám zdá omáčka od paradajok kyslá môžete pridať aj hnedý cukor.Potom vypnite zdroj tepla.
5. Krok
očistíme si zemiaky a nakrájame na plátky 0,5 cm hrubé.zemiaky dáme zapiecť na 30 minút do rúry..
6. Krok
na vrstvu zemiakov príde vrstva mletého mäsa ,a nakoniec plátky baklažánov..
7. Krok
Všetko prelejeme bešamelom ktorý si pripravíme opražením múky na masle , a zaliatím mliekom..Omáčku prevaríme, ochutíme soľou korením a muškátovým orieškom..
8. Krok
Po preliatí musaky bešamelom, ju vložíme do vyhriatej rúry a pečiem ju pri 190°C 30 - 40 minút..Pred podávaním môžete posypať nastrúhaným tvrdým syrom...
9. Krok
Podáva sa aj horúca ale zvykne sa jedávať aj studená..
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7002 videní