- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 6 chrumkavých obaľovacích zmesí na rezne
6 chrumkavých obaľovacích zmesí na rezne
Čerstvý , zlatohnedý a korenistý – na takomto rezni si pochutí skutočne každý! pri bohatom výbere rozmanitých chrumkavých obalov by rezne mohli byť ba stole každý deň.
Kôrka z pecorina a byliniek
Vhodnou korenistou prísadou k parmezánu a strúhanke je tymián a rozmarín.Majú výraznú arómu, ktorá sa pri vyprážaní nestráca.Na 2 rezne pomeľte v rýchlosekáči 1 suchú žemľu a 2 PL listov byliniek.Postrúhajte 30 g pecorina (korenistý ovčí syr) a zmiešajte ho s bylinkovou strúhankou.
Rezne (teľacie, morčacie kuracie alebo bravčové) osoľte a ochuťte .Najprv ich obaľte v hladkej múke, potom v rozšľahanom vajci a napokon v strúhankovej zmesi.Tú na mäso poriadne popritláčajte.
V panvici zohrejte 1 cm oleja a prelisujte doň 1 strúčik cesnaku.rezeň vyprážajte na horúcom oleji pri strednej teplote z každej strany asi 3 minúty.Podávajte s rukolovo rajčiakovým šalátom.
Kôrka s ružovým korením
Ružové korenie dáva rezňom báječnú pikantnú chuť.1PL ružového korenia najemno rozdrvte v mažiari a zmiešajte s 3 PL strúhanky. 2rezne (bravčové alebo morčacie) alebo 6 jahňacích kotliet osoľte.Najprv ich obaľte v hladkej múke, potom v rozšľahanom vajci, a napokon v korenistej strúhanke.Rezne vyprážajte z každej strany cca 3 minúty.Podávajte s poľníčkom a s jogurtovo- bylinkovou zálievkou.
Orechová kôrka
Rezne nemusíte obaliť v strúhanke, ale takmer v akýchkoľvek orechoch a semenách, ktoré vám zídu na um.Môžu to byť lieskové orechy, mandle, arašidy, kešu,slnečnicové alebo tekvicové semienka či pistácie.Váčšina z nich obsahuje oleje, ktoré neznášajú vysokú teplotu a rýchlo sa prepália.To znamená, že musíte dbať na dve zásady:
1 – Rezeň treba vyklepať čo najtenšie, aby sa rýchlo prepiekol.
2 – Zvoľte nižšiu teplotu vyprážania, aby sa rezeň len pomaly vypražil.
Arašidy a čili paprika
Dajú bravčovým rezňom nádych exotiky.
V mažiari stredne jemne rozdrvte 50 g pražených solených arašidov a 2 malé sušené čili papričky.Dva bravčové rezne obaľte najskôr v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v zmesi arašidov a čili papriky.Vyprážajte ich na oleji z každej strany 2 minúty.
Morčacie rezne sú vynikajúce v obale z lieskových orechov (na dva rezne potrebujete 60 g posekaných lieskovcov).
Teľacie rezne sú mimoriadne chutné v mandľovej kôrke (na 2 rezne potrebujeme 40 g mandľových lupienkov) alebo obalené v pistáciách (50 g nesolených pistácií rozomeľte v rýchlosekáči s 1 krajčekom toastového chleba,najlepšie staršieho)
Sezamová kôrka
Sezam možno priamo pritlačiť na mäso.Veľmi naň prilipne aj bez predchádzajúceho obaľovania v múke a vo vajíčku.Na obaľovanie sa používa sezam lúpaný aj nelúpaný.Vyberte si mäso ktoré vám najviac chutí osoľte ho,ochuťte čiernym korením a obaľte v sezame.Sezam na mäso dôkladne popritláčajte a rezeň vyprážajte na oleji pri strednej teplote z každej strany 3 minúty. Môžete obaliť aj v sezamovej strúhanke..Najskôr však rezeň obaľte v hladkej múke, v rozšľahanom vajci a napokon v strúhanke so sezamom.
Na chrenovo- sezamovú kôrku rezeň tenko potrite z oboch strán konzervovaným strúhaným chrenom a obaľte v sezame.Podávajte napríklad s cvikľovým šalátom.
Kokosová kôrka
Strúhaný kokos dáva bravčovému a morčaciemu mäsu exotickú chuť , je však veľmi citlivý na vysokú teplotu,preto si pripravte čo najtenšie plátky mäsa a vyprážajte pri nízkej teplote.Rezeň získa mimoriadne sviežu arómu, ak ho obalíte v kokosových lupienkoch.Lupienky trošku pomrvte, rezeň potrite rozšľahaným bielkom a obaľte v kokosovej mrvenici.Vyprážajte pri miernej teplote z každej strany 3 minúty.
Zemiaková kôrka
Kôrka z nahrubšie nastrúhaných zemiakov, to je teda niečo.Pre dvoch potrebujete 4 malé tenké teľacie rezne (po 70 g).Okrem múky si pripravte rozšľahané vajce.Na pracovnú dosku si rozprestrite 2 kusy potravinárskej fólie asi 20 x 30 .
Jeden veľký múčny zemiak ošúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle.Zo zemiakov papierovou kuchynskou utierkou vysajte prebytočnú vodu.Na fóliu dajte približne osminu nastrúhaných zemiakov, rozotrite na veľkosť rezňa a ochuťte štipkou muškátového orieška.Rezeň vyklepte osoľte a ochuťte čiernym korením, obaľte ho v múke , namočne do vajíčka a položte na zemiakovú zmes pripravenú na fólii.Na vrch dajte ďalšiu osminu zemiakovej zmesi fóliu preložte na rezeň a poriadne pritlačte, aby sa vrstvy zemiakov dobre prilepili na mäso.
Na panvici zohrejte 1/2 cm oleja.Rezeň z fólie vybaľte a obracačkou vložte do panvice.Najprv vyprážajte 3 minúty na strednej teplote a 2 minúty potom ešte na nízkej teplote.
K teľacím rezňom so zemiakovou kôrkou sa výborne hodí špargľa alebo dusená jarná zelenina.