- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tvarovanie domáceho chleba
Tvarovanie domáceho chleba
Je vždy potešením upiecť si môj domáci chlieb.
Najlepšie je vychutnať si jeho vôňu ihneď po upečení keď otvoríte dvierka rúry. Vôňa, ktorá vychádza z rúry, je strašne podmanivá….
Robím to každé 2-3 dni ale uvedomila som si, že som ho vždy tvarovala rovnakým spôsobom: oválny priečne narezaný…
A napriek tomu existuje veľa ďalších spôsobov, ako tvarovať chlieb.
Ponúkam vám pár nápadov ..
Tvarovanie do gule
Vezmite si cesto a vymieste ho do lopty. Preto mieste cesto oboma rukami a potom ho zmieste tak, aby ste získali peknú loptu.
Spoj je teda naspodu.
Ponúkam vám tri spôsoby narezania okrúhleho bochníka:
HNIEZDO:
KRÍŽ
ŠTVOREC
Obdĺžnikové / štvorcové tvarovanie
Ak chcete vytvoriť chlebík štvorcového alebo obdĺžníkového tvaru, utvorte guľu, vytiahnite ju j aby ste získali štvorec / obdĺžnik.
Na ozdobenie môžete vytvoriť napríklad:
PARALELNÉ ČIARY POD UHLOM
MRIEŽKA
Bagety tvarovanie
Toto je najklasickejšie tvarovanie. Vezmite si cesto a roztiahnite ho do obdĺžnika.
Sklopte prvú polovicu k sebe a stlačte dlaňou ruky.
Sklopte sa smerom k sebe tak, aby ste mali spoj na spodu. Vyformujte bagetu tak, aby mala pekný tvar.
A zvrchu ju narežte napríklad takto:
Alebo vytvorte mriežku:
Alebo môžete narezať po bokoch :
VYTVÁRANIE PRSTENCOV
Najskôr si cesto na bagety alebo na žemle vyformujte do bochníka.
Bochník rukou trochu sploštite.
Pomocou rukoväte varešky, prepichnite v stredu dieru a zväčšite ju tak, že si pretiahnete cesto medzi rukami.
Cesto môžete potom nastrihať nožnicami po obvode.
PLETENÉ TVAROVANIE
Nemusíte tak tvarovať len vianočky , ale aj bagety či bochník chleba..
Cesto si rozdeľte na tri rovnaké časti.Tie potom sformujte do valčekov..
Všetky tri valčeky na jednej strane spojte k sebe..
Potom začnite prepletať tak, ako keď zapletáte vrkoč.
Nakoniec spojte všetky tri konce k sebe..
Tu nieje potrebné narezávanie.
BONUSOVÝ NÁPAD
Pred pečením môžete váš chlebík posypať napríklad makom, semienkami ľanu či sezamu..Najskôr však chlieb potrite teplou vodou alebo bielkom, a potom posypte..Až potom ho ponarezávajte..Efekt bude oveľa krajší…