- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Domáce jednoduché lístkové cesto
Domáce jednoduché lístkové cesto
Lístkové cesto – vyžaduje čas, nemôžeme ho urobiť a hneď z neho piecť. Cesto si potrebuje odpočinúť aby boli z neho výborné a nadýchané koláčiky..
Čiže ak chceme pripravovať koláč, závin alebo inú dobrotku z domáceho lístkového cesta mali by sme na to myslieť dopred a včas si cesto nachystať…
Pre nedostatok času, lenivosť alebo strach, že ho pripraviť nezvládnete, existuje alternatíva kúpa hotového chladeného alebo mrazeného lístkového cesta..
Cesto je vyrobené z múky, soli, vody a samozrejme masla. Musíte pracovať rýchlo pretože maslo sa bude púšťať..
Tu cesto po vymiesení prekladáme..Vytvoríme z neho , prekladaný štvorec alebo obdĺžnik.
Rýchle lístkové cesto sa udržiava v chladničke 3-4 dni a môže byť aj zmrazené.
Pre 550 – 560 g cesta:
- 250 g múky hladkej
- 200 g studeného masla
- 12 cl vody
- 1/2 lyžičky jemnej soli
1 – Do misky si dáme preosiatu múku, soľ , maslo nakrájané na kúsky.
2 – Začnite hneď miesiť a postupne pridávajte vodu, kým z cesta nevymiesite loptu..Cesto lepí, je to normálne. Umiestnite ho na veľký hárok papiera na pečenie vytvorte štvorec ktorý po povrchu pomúčite.
Teraz cesto vyvaľkajte do obdĺžnika.
Teraz preložte cesto do jednej tretiny..
Následne preložte opačný koniec až ku kraju už preloženej časti.
Cesto si otočte o 90° ..
Takto otočené znovu vyvaľkajte a prekladajte znovu tak ako predtým ešte 4 x..
Nakoniec by ste mali získať tento tvar cesta.
Predtým ako cesto použijete na pečenie, malo y sa uležať v chladničke minimálne 2 hodiny, ale čím dlhšie tým lepšie..