- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- kysnuté
- Lúpačky a makovky
Lúpačky a makovky
- Kusov: 30
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 1 kg hladkej múky
- 7 dcl mlieka
- 42 g droždia
- 8 lyžíc cukru
- 2 vanilkové cukre
- 2 žĺtka
- 1 lyžička soli
- 2 dcl oleja
- kôra z jedného citróna
- 1 prášok do pečiva
- na plenenie:
- lekvár , alebo maková či orechová plnka..
- na potretie:
- vajce
Postup prípravy
1. Krok
Zahrejeme mlieko, pridáme kvasnice , 1 lyžicu cukru a necháme 10 minút nakysnúť..
2. Krok
preosejeme múku, pridáme k nej žĺtky , citrónovú kôru , zvyšný cukor, vanilkový cukor, olej, prášok do pečiva, soľ, a nakoniec kvások..
3. Krok
Vymiesime hladké pružné cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť..
4. Krok
Keď nám cesto zdvojnásobí objem asi za 45 - 50 minút si ho preložíme na pracovnú plochu a odkrajujeme z neho asi 70 g kúsky ktoré zmiesujeme do gule.
5. Krok
Gule necháme cca 15 minút podkysnúť, potom ich vyvaľkáme a zvinieme ako klasické rožky..Lúpačky vyvaľkáme menej naplníme plnkou podľa chuti a preložíme..Spoj dobre upevníme aby nám plnka nevytiekla..
6. Krok
Ukladáme ich na plech vyložený s papierom na pečenie a necháme ďalších 15 minút kysnúť..
7. Krok
Pred pečením ich potrieme vajíčkom , a posypeme napríklad celým makom, mletými orechmi alebo mandľami..
8. Krok
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút do zlatista..Ak chcete aby boli lesklé a mäkké aj na povrchu hneď ako ich vyberiete z rúry ich potriete sladkou vodou ktorú si zarobíte tak že asi 2 lyžiciach vody rozmiešate 1 lyžicu cukru..
9. Krok
Takto necháme úplne vychladnúť ..
Priemerné hodnotenie receptu
(3.5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
3064 videní