- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Vianočná štóla
Vianočná štóla
- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:50 hod
Suroviny
- 400 g hladkej múky
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 1 kocka droždia
- 100 ml mlieka
- 100 ml rumu
- 2 vajcia
- 175 g masla izbovej teploty
- 100 g mletých mandlí alebo orechov
- 200 g hrozienok
- 100 g sušených brusníc
- 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 100 g kandizovanej citrónovej kôry
- ďalej potrebujeme:
- 75 g masla
- práškový cukor
Postup prípravy
1. Krok
Brusnice a hrozienka namočte do rumu a nechajte ich niekoľko hodín, aby nasiakli všetok rum - najlepšie cez noc.
2. Krok
Rozdrobte droždie a zmiešajte s jednou lyžicou cukru, jednou lyžicou múky a piatimi lyžicami mlieka . Krátko zamiešajte droždie, aby sa rozpustilo v mlieku a nechajte na teplom mieste 10-15 minút napeniť.
3. Krok
Do väčšej misy dáme múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a perníkové korenie. Potom pridáme maslo, vajce, mlieko a pripravený kvások. Cesto vypracujte špirálovými hákmi na šľahači. Misu prikryte čistou kuchynskou utierkou a nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste, aby získalo na objeme.
4. Krok
Keď bude cesto dostatočne vykysnuté, pridáme mleté mandle, kandizované ovocie a hrozienka, brusnice. Všetko pomaly premieste kuchynským robotom, potom cesto preložte na ľahko pomúčenú plochu a trochu premieste rukami.
5. Krok
Cesto vytvarujte a dajte na plech pokrytý papierom na pečenie. Štólu pečieme vo vyhriatej rúre 50 minút pri nižšej teplote 150 - 160 ° C.
6. Krok
Horúci koláč natrieme rozpusteným maslom, a keď vychladne, hojne ho posypeme práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
708 videní