- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- slané chuťovky
- Slimáky s bešamelovou omáčkou
Slimáky s bešamelovou omáčkou
- Kusov: 25
- Porcií: 5
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- 500 g lístkového cesta
- 100 g salámy podľa chuti
- 30 g masla
- 30 g hladkej múky
- 400 ml mlieka
- 100 g tvrdého syra
- 1 vajce
- petržlenová vňať
- soľ podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Rozmrazte lístkové cesto. Petržlenovú vňať opláchneme, osušíme a nakrájame nadrobno. Použijeme salámu nakrájanú na tenké plátky.. Môžete použiť šunku, , liptovskú salámu ale aj suchá saláma alebo slanina sú vhodné..
2. Krok
Pripravte bešamelovú omáčku. Na strednom ohni rozpustíme na panvici maslo. Pridajte do masla múku. Za stáleho miešania ju zľahka opečieme. Múka bude spočiatku žltá od masla, ale potom zbeleje. Zaberie vám to asi 1,5 - 2 minúty. Po častiach za stáleho miešania metličkou prilievame mlieko. Ak pridáte všetko mlieko naraz, môžu sa vytvárať hrudky. Omáčku za stáleho miešania trochu povaríme. Po 2 - 3 minútach začne omáčka hustnúť. Hneď ako zhustne na konzistenciu kyslej smotany, vypnite oheň. Podľa chuti dochutíme soľou (asi 0,5 ČL) a korením. Pridáme strúhaný syr a všetko premiešame. Omáčku preložíme do misy a odstavíme. Mala by trochu vychladnúť.
3. Krok
Zapnite rúru, aby sa predhriala na 200 °C. Plech prikryte papierom na pečenie. Pracovnú plochu zľahka posypte múkou. Lístkové cesto zľahka vyvaľkajte na obdĺžnik asi 35 * 25 cm. Hrúbka cesta by mala byť asi 4 - 5 mm.
4. Krok
Cesto potrieme bešamelovou omáčkou. Vrch posypeme petržlenovou vňaťou. Salámu položte na cesto v dvoch radoch.
5. Krok
Cesto stočíme do rolády. Nakrájajte na 1,5 cm kúsky a poukladáme na plech. Vzdialenosť medzi slimákmi by mala byť minimálne 2 - 3 cm. Počas pečenia rastú na objeme. Na potieranie potrebujeme len žĺtok. Zmiešajte ho s 2 lyžicami mlieka a potrite štetcom povrch každého slimáka.
6. Krok
Slimáky pečieme na 200 °C vo vyhriatej rúre. Doba pečenia 15-20 minút, podľa výkonu rúry. Upečené by mali byť krásne zlatohnedé. Slimáky s bešamelovou omáčkou sú hotové. Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
483 videní