- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Od vás
- Koložvárska kapusta – ŠPECIÁL
Koložvárska kapusta – ŠPECIÁL
A je to vždy eňo tuti lebo ja som koložvársku nemusela a veru teraz ako sa mi to podarilo z troch receptov a rád od svokry budúcej toto spojiť je bomba aj pre mňa a idem sa zahrnúť s ňou
Koložvárska kapusta je tradičný recept, ktorý robievali už staré matere našich babičiek, teda ide o tradičný slovenský recept.
A teraz niečo k histórii:
KOLOŽVÁRSKA KAPUSTA alias VARSA A LA CLUJ
Veľmi obľúbeným ryžovým jedlom, hlavne na južnom Slovensku je Koložvárska kapusta. Toto kapustovo ryžové jedlo by som avšak radšej zaradil na východné Slovensko. To bolo spolu so Sedmohradskom v 16. a 17. storočí spoločným regiónom východného Uhorska aj vďaka rodákovi zo Spišu, čiže čistokrvnému Slovákovi, uhorskému kráľovi Jánovi Zápoľskému. Maďarský národovci radi tvrdia, že vznik Koložvárskej kapusty patrí na územie Maďarska a že Koložvárska kapusta je maďarským národným jedlom. Lenže pravda je opäť iná, lebo jej pôvod patrí bezpochyby na územie Transylvánie. Sedmohradsko (Transylvánia) so svojim hlavným mestom a rodným mestom ďalšieho uhorského kráľa Mateja Korvína, sa nazýva Cluj (rumunsky), Kluž (slovensky), Kolozsvár (maďarsky), Klausenburg (nemecky). Takže toto slávne mesto dalo tomuto jedlu svoje meno a aj recept. Preto by sme aj my na Slovensku mali používať správny sedmohradský názov Kapusta a la Kluž, podľa originálneho názvu Varsa a la Cluj, čiže Klužská kapusta.
A tu nájdete môj recept, ak máte iné verzie, budem rada, keď mi ich pošlete do komentárov 😉
Suroviny:
- 1 kg mletého mäsa
- 700g kyslej kapusty
- 250 ml smotany na šlahanie
- Do 0,5 litrového hrnčeka trištvrte ryže guľatej Mánya
- 1 cibuľa
- Malá nožička klobásy
- Zemiaky podľa potreby na spodok
- Soľ
- korenie mleté čierne,
- červená paprika
- granulovaný cesnak
- Bravčová masť – s ňou opatrne často sa používa aby ste to nemali premastené radšej postupne priložiť
Postup:
Všetko robím v jednom hrnci s nepriľnavým povrchom – vyžaduje menej masti
Ako prvú si robím ryžu guľatu Mánya ktorú prepláchnem dám do hrnca masť trošku asi pol lyžice veľkej dať ryžu guľatu Mánya použiť granulovaný cesnak a soľ všetko podľa chuti radšej menej ku koncu varenia dochutiť všetko musí byť dochutené aby to malo potom spolu chuť a popražiť mierne ak sa nám zdá že dosť približne 5-8 minút dať si prevariť 0,5 litra vody a vyliať do toho var** kým sa neodpari voda občas premiešať ku koncu sa tomu venovať viac hotovú ryžu guľatu Mánya vykydnem do jánskeho skla lebo potom zase nemusím použiť masť na jej vymastenie iba s ňou pobehám celú misku a nechám ju tam vychladnúť kým si všetko spravím pekne vychladne.
Ďalší krok robím si mäso v tom istom hrnci bez umytia zase trošku masti asi tak pol lyžice veľkej a dať mäso okoreniť, osoliť hneď a popražiť keď sa jemne zatiahne dávam papriku (nešetrím ňou aby ju bolo vidno, že šťava z mäsa riadne červená) aby nehorela nedávam hneď od začiatku lebo po chvíli pustí mäso trošku šťavy a pražím do hotová ochutnám poprípade dochutím ako som spomínala všetko musí byť mierne dochutené nie zase prehnane a hotové vykydnem do čoho sa zmestí tanier napríklad
Ďalší krok posledný robím kapustu v tom istom hrnci bez umytia. Nakrájame si cibuľu na drobno a trošku masti štvrť lyžice a pomaly pražím aby bola taká fajná a stratila sa v dave iných chutí a keď sa robí pomaly dá sa jej čas nepripali sa a je chutná potom dám do toho rukami vyžmýkanú koľko vládzem pretrhnúť sa nejdem kyslú kapustu NEPREMÝVAŤ!!! Podlejem vodou asi šálka dochutím granulovaný cesnak, čierne korenie mleté a červenou paprikou nešetrím aby kapusta mala krásnu červenú farbu. Ak sa mi zdá že ešte treba vody podlejem ale zase nie moc aby zase neplávala a dusím pekne riadne do mäkka aj 15-20 minút
Pokiaľ dusím očistím zemiak pripadne dva podľa veľkosti samozrejme ryžu guľatu Mánya zo skla si preložím do taniera a vysteliem nakrájaným zemiakom dno čím tenší tým skôr spravené v rúre takže čas pečenia závisí od zemiaku ostatné je temer hotové
A nakrájam si klobásu na kolieska kto má rád veľa klobásy samozrejme si dá väčšiu nožičku
A potom sa púšťam do vrstvenia na zemiaky dám polovicu ryže guľatej Mánya, potom polovica mäsa, polovica kapusty, polovica klobásy a znova druhá polovica ryže guľatej Mánya, mäsa (nedala som všetku šťavu lebo sa mi to zdalo už moc tekutín ale záleží aj na tom koľko vám mäso pustí šťavy) klobásy a kapusta na záver pekne pomaličky celé polejem smotanou a šup do rúry. Ja si ju nepredhrievam lebo ju mám za 6 minút vyhriatu
A v rúre sa to pečie zakryté pri 200° používam ventilátor 25-30 minút v mojej rúre každý si prispôsobí a potom odokryjem a ešte zapečiem podľa potreby aby som aj videla že tekuté veci ako smotana a stava z mäsa sa aj trošku vsiakli samozrejme sa nevsiaknu komplet to sa dorobí už vonku a teda približne 5-10 minút. Vyberiem a nechám vychladnúť. Dobrú chuť…