- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- torta
- Čerešňová nebeská rozkoš
Čerešňová nebeská rozkoš
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Piškóta:
- 3 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 150 g polohrubej múky
- Krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
- Čerešňová vrstva:
- 600 g čerešní alebo višní
- Na ozdobu:
- 50 g čokolády
Postup prípravy
1. Krok
čerešne alebo višne (tie doporučujem pre výraznejšiu kyslosť a chuť) si pripravíme.. Mrazené rozmrazíme a zachytíme aj šťavu ktorú pustia.. Svieže odkôstkujeme..
2. Krok
Pripravíme piškótu: Vajcia rozšľaháme s práškovým cukrom do nadýchanej ľahkej hmoty. Šľaháme šľahačom na strednej rýchlosti.. Týmto šľahaním vzniknú rovnako veľké bubliny a pri pečení sa piškóta bude dvíhať lepšie a rovnomernejšie. Pri vysokej rýchlosti budú mať bubliny rôznu veľkosť a veľké prasknú, čo piškóte nedovolí stúpať.
3. Krok
Múku preosejeme do vaječnej hmoty. Preosiatie cesto nasýti vzduchom a piškóta bude ešte nadýchanejšia..
4. Krok
Múku premiešame silikónovou stierkou. Nepoužívajte šľahač. Naším cieľom je, aby sa v ceste čo najviac držali bubliny a stierka to urobí najlepším možným spôsobom. Cesto by malo byť hladké bez hrudiek.
5. Krok
Cesto nalejeme do formy na tortu, mám priemer 20 cm . Dno je lepšie pokryť papierom na pečenie, boky natrieť maslom. Vrch uhladíme..
6. Krok
Piškótu pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C, 20 - 25 minút, kým nie je zlatohnedá. Hotový piškótu ochlaďte.
7. Krok
Kým sa piškóta chladí, pripravte si krém. Smotana na šľahanie by mala byť dobre vychladená, aby sa vyšľahala lepšie a rýchlejšie. Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom do husta. Do šľahačky pridáme mascarpone a spolu prešľaháme..
8. Krok
Hotový piškótu popichajte vidličkou po celej ploche. Šťavu z čerešní zmiešame s trochou cukru. Touto šťavou pokropte sušienku. Ak máte čerstvé čerešne, použite namiesto šťavy trochu cukrového sirupu alebo pár kúskov rozmixujte... Ak konzervované čerešne, tak konzervovaný sirup.
9. Krok
Piškótu opäť vložte do formy.. Čerešne dajte na tortový základ a rovnomerne ich rozložte.
10. Krok
Na vrch dáme krém , a tortu dajte na noc do chladničky.
11. Krok
Vrch na druhý deň posypeme nastrúhanou čokoládou.. A dozdobíme čerešňami.. Oddelíme od okrajov formy a nakrájame na porcie..
Rada:
Ako správne šľahať smotanu? Je dôležité, aby smotana obsahovala dosť tuku minimálne 33%.
Nádoba na šľahanie a samotná smotana by mali byť studené; uchovávajte ich v chladničke najmenej 1 – 2 hodiny.
Začneme šľahať na minimálnej rýchlosti, postupne rýchlosť zvyšujte. Krémová hmota si musí zachovať svoj tvar a nesmie sa roztekať. V tomto okamihu prestaňte šľahať. V opačnom prípade sa krém zmení na maslo.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
576 videní