- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Brusnicové perníčky
Brusnicové perníčky
- Kusov: 30
- Porcií: 30
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 45min
Suroviny
- 360 g hladkej múky
- 100 g masla
- 5 lyžičiek medu
- 2 vajcia
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička kardamónu
- 1 lyžička jedlej sódy
- 120 g brusníc
- 6 lyžičiek sušených brusníc
- 100 g cukru
- 120 g práškového cukru na polevu
- 2 lyžičky vriacej vody na polevu
Postup prípravy
1. Krok
Vezmite hrubostennú panvicu alebo hrniec. Rozbite do nej vajíčka, pridajte cukor. Zamiešajte.
2. Krok
Pridajte med, sódu, korenie. Znovu premiešajte.
3. Krok
Pridajte mäkké maslo a dajte na mierny oheň. Zahrievajte za občasného miešania, kým sa všetko nerozpustí. Nepriveďte do varu. Hneď ako hmota začne peniť a cukor sa rozpustí, odstavte z ohňa.
4. Krok
Pridajte preosiatu múku do horúcej medovej hmoty.
5. Krok
Lyžicou vmiešame múku. Vznikne vám husté, viskózne cesto.
6. Krok
Cesto preneste do plastového vrecka. Vložíme do chladničky na odpočinok na 6-24 hodín.
7. Krok
Pred vybratím cesta z chladničky urobte náplň. Brusnice, cukor a sušené brusnice zmiešajte v miske. Zmixujte tyčovým mixérom. Hmota by nemala byť tekutá. Ak je prebytočná šťava, musíte ju scediť .
8. Krok
Vyberte cesto z chladničky. Rozdeľte ho na dve rovnaké časti.
9. Krok
Každú časť rozvaľkajte na vrstvu s hrúbkou 0,5 cm.
10. Krok
Na jednej z častí urobte pohárikom zárezy (úplne jemne len aby ste mali naznačený perníček.. . Na každé koliesko dajte za lyžičku plnky .
11. Krok
Prikryjeme druhou vrstvou cesta, pomocou pohára vytvoríme perník. Zo zvyšného cesta zopakujte postup výroby perníka.
12. Krok
Koláčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte perníčky do rúry predhriatej na 180°C a pečieme ich 12-15 minút. Zvážte špecifiká vašej rúry.
13. Krok
Kým sa perníčky pečú, pripravte si fondán. Práškový cukor zmiešajte s vriacou vodou. Po častiach pridajte vodu a premiešajte. Konzistencia fondánu by mala pripomínať kyslú smotanu.
14. Krok
Hotové perníčky vyberieme z rúry a hneď ich prelievame cukrovou polevou.. Takto necháme úplne vychladnúť..
Dôležitým bodom pri príprave perníkov je povinné zrenie cesta v chladničke. Doba zrenia od 6 hodín do 24. Po dozretí musí byť cesto zahriate na izbovú teplotu, ale tak, aby konzistenciou pripomínalo studenú „plastelínu“. Dôležitým bodom je tiež príprava náplne. Aby bola hustá, nemali by ste pridávať veľa cukru, pretože podporuje uvoľnenie šťavy počas pečenia.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
280 videní