- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- pečivo
- Celozrnné bagety
Celozrnné bagety
- Kusov: 4
- Čas Prípravy: 10min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 4:0 hod
Veľa ľudí si myslí, že upiecť dobrý chlieb alebo pečivo v domácich podmienkach je ťažké, zdĺhavé a náročné… je pravda, že upiecť dobrý chlieb alebo pečivo je tak trochu veda, ale nie je to ťažké ani náročné na čas…
Suroviny
- 250g múka hladká
- 150g múka celozrnná špaldová
- 150g múka celozrnná pšeničná
- 50g ovsené vločky
- 350ml voda vlažná
- 20g droždie (1/2 kocky)
- 1 lyžička soli
- hrsť ľanových semienok
- hrsť tekvicových, slnečnicových, sézamových semienok
Postup prípravy
1. Krok
droždie rozpustím vo vode, pridám hladkú múku a vidličkou rozmiešam na hladkú kašičku, potom pridám ostatné múky, ovsené vločky, soľ, semienka a vypracujem cesto.
2. Krok
Ja cesto robím priamo v miske-rýchlokyske čo prakticky môže byť hocijaká plastová, uzatvárateľná miska. Ideálne je zamiesiť cesto večer, uzavretú nádobu aj s cestom dám do chladničky alebo do chladnej komory, nie blízko vykurovacieho telesa. Cesto nechám kysnúť minimálne 3 hodiny alebo cez noc. Ak dám cesto na noc do chladničky, ráno musí minimálne 2 hodiny odpočívať aby sa oteplilo, ak ho mám v komore môžem s ním ihneď pracovať.
3. Krok
Vykysnuté, odpočinuté cesto už nepremiesim ale ho rozdelím na dve časti, niekedy na štyri vtedy robím menšie a tenšie bagety. Plech si vysteliem papierom na pečenie a trochu ho poprášim múkou. Každé cesto opatrne zoberiem do pomúčených rúk a ponaťahujem ho, poskrúcam ako keď sa žmýka uterák a dám na plech.
4. Krok
Nechám 30 minút nakysnúť, potriem osolenou vodou a dám piecť do vyhriatej rúry na 250°C asi 10-15 minút. Po upečení vyložím bagety na mriežku a znova ich potriem vodou aby sa pekne leskli...
Priemerné hodnotenie receptu
(4.1 / 5)
18 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
58349 videní