- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- slané chuťovky
- Šunkové koláčiky
Šunkové koláčiky
- Kusov: 40
- Porcií: 40
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- Cesto:
- 125 g masla
- 450 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 1 prášok do pečiva
- 230 ml mlieka
- 1 vajce
- 150 g čedaru
- Pomazánka:
- trochu pažítky
- petržlenová vňať
- štipka oregána
- 200 g syrokrému
- 150 g hustej kyslej smotany
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- ďalej potrebujeme:
- 35 g nasekaných mandlí
- 30 g sezamových semienok
- 150 g šunky
- 1 žĺtok na potretie
- 2 lyžice mlieka na potretie
Postup prípravy
1. Krok
Najprv nakrájajte maslo na malé kocky a vložte do misky. Potom pridajte múku, soľ a prášok do pečiva a rýchlo rukami vypracujte omrvinky. Potom vyšľaháme mlieko s vajíčkom. Nastrúhame čedar a čo najrýchlejšie vmiešajte do cesta spolu s vaječným mliekom. Potom cesto položte na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkajte na hrúbku asi 3 cm. Potom okrúhlym vykrajovačom (Ø 3 cm) alebo pohárom vykrajujte koláčiky,odrezky zas zmieste a znovu vykrajujte , kým cesto nespotrebujete. kým sa cesto nespotrebuje.
2. Krok
Teraz predhrejte rúru na 200 °C (konvekcia 180 °C) a plech prikryte papierom na pečenie. Žĺtok vyšľaháme s 2 lyžicami mlieka a potrieme ním koláčiky.. Sezamové semienka a mandle dáme na samostatné taniere a polovicu koláčikov vtlačíme do sezamových semienok a druhú polovicu do mandlí. Koláčiky poukladáme na pripravený plech, pečieme na 2. mriežke odspodu v predhriatej rúre asi 25 minút dozlatista a potom necháme asi 20 minút vychladnúť na mriežke.
3. Krok
príprava nátierky: Bylinky najskôr opláchnite studenou vodou, osušte, otrhajte lístky petržlenu a oregana a nasekajte. Pažítku nakrájame na jemné kolieska. V miske vymiešame smotanový syr s kyslou smotanou do hladka, vmiešame bylinky a dochutíme soľou a korením.
4. Krok
Vychladnuté pečivo rozrežeme. Natrieme nátierku na korpusy koláčikov. Nakrájajte šunku, položte na nátierku, nasaďte veko na koláčiky a poukladajte na koláčový stojan alebo veľký tanier.
Tipy
Koláčiky môžeme obložiť aj údeným lososom, alebo salámou nakrájanou na tenké plátky.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
473 videní