- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Zemiaky – príprava zemiakových príloh
Zemiaky – príprava zemiakových príloh
Skladovanie zemiakov
V chlade a v tme, avšak nie v chladničke!
Stará mama na to využívala pivnicu alebo špajzku.
Ak nemáte ani jedno ani druhé , kupujte len toľko zemiakov čo spotrebujete za 4 – 6 týždňov.
Skladujte ich v papierovom vrecku, v košíku alebo v debničke na najchladnejšom mieste v byte..
Aké zemiaky na čo ?
Na polievky , guláše, pyré a knedle sú správnou voľbou múčne zemiaky.
Obsahujú veľa škrobu, ľahko sa rozvárajú a jedlá sú úžasne husté.
Druhy ktoré sa nerozvárajú, sú ideálne na prípravu zemiakov v šupke, opekaných zemiakov , nákypov, gratinovaných zemiakov a hranolčekov.
Obsahujú menej škrobu, varením nestrácajú šťavnatosť a na reze sú pevné.
To sú dôležité vlastnosti zemiakov varených v slanej vode najmä na prípravu šalátov.
Priberá sa zo zemiakov?
Čo sa živín týka, zemiaky sa nemusia hanbiť. Vďaka vysokému podielu škrobu dobre zasycujú – a pritom majú len 77 kcal na 100 g.
Navyše obsahujú vitamín C a cenné rastlinné bielkoviny.
Dôležité sú na dve veci.
Prvá: zelené miesta dôkladne vyrežte, lebo sú jedovaté.
Druhá: olúpané zemiaky na na vzduchu rýchlo nepekne zhnednú.
Takže buď ich ihneď uvarte, alebo ich dajte do studenej vody.
Varené zemiaky
Hodia s k mnohým jedlám s omáčkou..
Pre 4 stravníkov olúpte 800 g nerozváravých zemiakov a pokrájajte ich na kúsky veľké približne 3 centimetre.
Dajte do hrnca , zalejte vodou a osoľte.
Nechajte zovrieť a varte 10 – 12 minút do mäkka.
Potom vodu zlejte a podľa chuti môžete zemiaky zmiešať s 1 lyžicou masla a 2 lyžicami posekanej petržlenovej vňate.
Ak do vody , v ktorej zemiaky varíte pridáte 1 lyžičku mletej kurkumy , zemiaky získajú zlatožltú farbu a jemne korenistú arómu.
Zemiaky v šupe
Sú vynikajúcou prílohou k najrozmanitejším druhom zeleniny a k pokrmom z rýb.
Zemiaky v šupe nemusia hrať len vedľajšiu úlohu .Podávajte ich aj sólo, len so soľou a s maslom.
Pre 4 osoby dôkladne umyte 600 g nerozváravých zemiakov ..
Dajte ich do hrnca a zalejte vodou do výšky 5 centimetrov nad zemiaky.
Nechajte zovrieť, hrniec prikryte a zemiaky varte pri nízkej teplote domäkka 20 – 25 minút.
Keď do nich ľahko vpichnete špicatým nožom , sú hotové.
Balzamikové zemiaky
Veľmi chutné k stredomorským jedlám.
600 g malých zemiakov uvarte v šupe, nechajte úplne vychladnúť a ošúpte.
Do panvice dajte 2 lyžice olivového oleja a pri strednej teplote ich zo všetkých strán opekajte 7 – 8 minút dozlatista ..
Potom ich z panvice vyberte .
Do panvice dajte 2 lyžice medu a 4 lyžice balzamikového octu a varte 1 minútu.
V tejto marináde zemiaky poprehadzjte a osoľte.