- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- kysnuté
- Talianske Bomboloni
Talianske Bomboloni
- Kusov: 20
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- 15 g čerstvé droždie
- 500 g hladkej múky + na podsypanie
- 60 g krupicového cukru + na obaľovanie
- 10 g soli
- citrónová kôra z polovice citróna
- 4 vajcia
- 125 g masla
- olej na vyprážanie
- Vanilkový krém:
- 500 ml mlieka
- 1 vanilkový lusk
- 125 g cukru
- 6 žĺtkov
- 80 g hladkej múky
- 200 ml smotany na šľahanie
- Karamelový krém:
- 230 g cukru ( 200 g na karamel 30 g do žĺtkov)
- 500 ml mlieka
- 6 žĺtkov
- 90 g hladkej múky
- 200 ml smotany na šľahanie
Postup prípravy
1. Krok
Droždie rozmiešajte v 150g vody. Do misy preosejte múku, pridajte cukor, soľ, citrónovú kôru, vajcia a droždie aj s vodou. V robote s hnetacím hákom vypracujte hladké cesto – hneťte, kým sa nezačne formovať do gule a nezačne sa oddeľovať od stien misy (zhruba 8 minút). Pokiaľ cesto ani po 8 minútach nedrží pohromade, prisypte trochu múky. Po častiach (po cca 25g) zapracujte maslo. Akonáhle je zapracované, hneťte cesto na vysokej rýchlosti až do okamihu, keď je krásne lesklé a veľmi pružné.
2. Krok
Misu s cestom zakryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote, aby zdvojnásobilo objem (60–90 minút). Potom cesto premieste, znova ho zakryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť do druhého dňa v chladničke.
3. Krok
Z papiera na pečenie si vystrihnite 20 štvorcov, rozložte ich na plech a veľa ich posypte múkou. Cesto rozdeľte na 20 rovnakých kúskov (po cca 50g). Na pomúčenej doske z nich vyformujte guličky a rozložte ich na pripravené papierové štvorce. Guľôčky pomúčte, zakryte fóliou a nechajte kysnúť, aby zdvojnásobili objem (približne 3–4 hodiny).
4. Krok
V panvici rozohrejte veľa oleja na 180 °C. Šišky pomocou papiera na pečenie opatrne preklopte do oleja a smažte ich 2 minúty z každej strany. Šišky zbavte prebytočného oleja na papierovej utierke a ešte horúce ich obaľte v cukre. Zmes krupicového a práškového cukru. Nechajte ich vychladnúť a naplňte.
5. Krok
Vanilkový krém: Mlieko vlejte do hrnca, pridajte vanilkové semienka aj struk a priveďte do varu.
6. Krok
V miske prešľahajte cukor so žĺtkami, preosejte k nim múku a opäť prešľahajte.
7. Krok
Akonáhle mlieko začne vrieť, prilejte ho tenkým pramienkom za stáleho šľahania k prešľahaným žĺtkom. Potom zmes prelejte späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni do zhustnutia (asi 5 minút). Krém pretrite cez sitko do misky, pritlačte naň fóliu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Dajte do chladničky, najlepšie cez noc.
8. Krok
Smotanu vyšľahajte dotuha a pomocou metličky ju potom premiešajte s vychladeným krémom. Presuňte do cukrárskeho vrecka a šišky naplňte krémom.
9. Krok
Karamelový krém: V rajnici nechajte na miernom ohni bez miešania skaramelizovať 200g cukru. Akonáhle karamel získa zlatohnedú farbu, stiahnite ho z ohňa a prilejte mlieko. Hrniec vráťte na oheň a za občasného miešania varte na miernom ohni do rozpustenia.
10. Krok
V miske prešľahajte žĺtky so zvyšným cukrom a potom k nim preosejte hladkú múku a opäť prešľahajte.
11. Krok
Akonáhle je karamel rozpustený a mlieko začne vrieť, prelejte ho tenkým pramienkom za stáleho šľahania k prešľahaným žĺtkom. Zmes prelejte späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni do zhustnutia (asi 5 minút). Krém pretrite cez sitko do misky, pritlačte naň potravinársku fóliu, dajte vychladnúť do chladničky (do druhého dňa).
12. Krok
Smotanu vyšľahajte dotuha a pomocou metličky premiešajte s vychladeným krémom. Preložte do cukrárskeho vrecka a plňte šišky.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
637 videní