- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- cesto
- Klasické kysnuté cesto
Klasické kysnuté cesto
- Kusov: 1
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 400 ml mlieka
- 4 vajcia
- 850 g hladkej múky
- 120 g masla
- 4 lyžice cukru
- 0,5 lyžičky soli
- 12 g sušeného droždia (alebo kocka čerstvého)
Postup prípravy
1. Krok
Na prípravu cesta si vezmite širokú misku, aby bolo vhodné v nej miesiť cesto. Do misky nalejeme teplé mlieko (nie horúce!) a pridáme cukor a droždie.
2. Krok
Prisypeme 2 lyžice múky a všetko metličkou premiešame. Cesto bude mierne husté. Misu prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 20 minút. Počas tejto doby začne kvások aktívne pracovať a začne kysnúť.
3. Krok
Teraz môžete pokračovať v príprave cesta. Maslo rozpustíme a odložíme mierne vychladnúť... Do misy s cestom nalejte maslo, a vajcia.. Pridajte soľ. Premiešajte.
4. Krok
Preosejte múku cez sito, aby sa nasýtila kyslíkom. Cesto tak bude vzdušnejšie. Do misy postupne pridávame preosiatu múku a vymiesime cesto. V množstve múky sa riaďte konzistenciou hotového cesta. Možno bude cesto potrebovať trochu viac alebo menej múky..
5. Krok
Keď sa mi cesto trochu lepí na ruky, prestanem pridávať múku. Namastím si ruky rastlinným olejom a rukami miesim . Hotové cesto necháme v miske pod utierkou na teplom mieste 1 hodinu.
6. Krok
Cesto potom používame na výrobu kysnutých koláčov...
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
735 videní