- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- slané koláče
- Závin s kyslou kapustou
Závin s kyslou kapustou
- Kusov: 2
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 45min
- Hotové Za: 3:0 hod
výborný klasický slovenský recept 🙂
Suroviny
- Cesto:
- 500g múka hladká
- 20g droždie (1/2 kocky)
- 375ml mlieka
- 90g maslo
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- Plnka:
- kyslá kapusta
- slanina prerastená údená
- masť
- kmín celý
- soľ, mleté čierne korenie
- Na potretie:
- 1PL oleja
- 1PL vody
Postup prípravy
1. Krok
múku preosejeme do misy, v strede urobíme jamku, nalejeme trochu mlieka, lyžičku cukru a droždie, prikryjeme a necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Zakryté necháme vykysnúť.
2. Krok
Pripravíme si plnku - prerastenú slaninku nakrájame na kocky a na masti dobre opečieme, pridáme kyslú kapustu, kmín, mleté čierne korenie a dusíme asi 15 minút. Ak treba osolíme. Necháme vychladnúť.
3. Krok
vykysnuté cesto yklopíme na dosku a rozdelíme na dva bochníky plus kúsok cesta si odložíme na zdobenie. Každé cesto vyvaľkáme zhruba na dĺžku plechu... na cesto rozvrstvíme plnku a zavinieme ako roládu
4. Krok
zavinuté záviny môžeme ozdobiť zvyškom cesta, alebo posypať semiačkami. Potierame zmesou oleja a vody v pomere 1:1. Pokiaľ sa nám rozohreje rúra necháme záviny podkysnúť, čo je asi 15-20 minút.
5. Krok
Pečieme na 180°C asi 40-45 minút. Ešte horúce znova potrieme a necháme vychladnúť.
Priemerné hodnotenie receptu
(4.7 / 5)
7 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
13171 videní