- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- kysnuté
- Rafaelo šišky
Rafaelo šišky
- Kusov: 25
- Porcií: 25
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 4 dcl mlieka
- 80 g droždia
- 8 žĺtkov
- 100 g cukru
- 2 vanilkové cukre
- 60 ml oleja
- strúhaná citrónová kôra
- 2 lyžice rumu
- poleva:
- 300 g bielej čokolády
- 30 ml oleja
- Posyp:
- kokos , mandle
- Rafaelo krém:
- 350 ml mlieka
- 150 ml smotany na šľahanie
- 4 žĺtky
- 70 g cukru
- 45 g kukuričného škrobu
- 150 g bielej čokolády
- 1 vanilkový cukor
- 100 g strúhaného kokosu
- 300 ml smotany na šľahanie
Postup prípravy
1. Krok
Do misky preosejte múku a v strede urobte jamku. okraje posypte soľou.
2. Krok
Spravíme si kvások: Zohrejeme 1 dl mlieka, potom doň rozdrobíme droždie a pridáme lyžicu cukru. Dobre premiešajte. Do jamky, ktorú sme si spravili v múke nalejeme kvások a necháme vzísť.
3. Krok
Zvyšné mlieko vymiešame so žĺtkami, zvyšným cukrom, olejom, rumom a citrónovou kôrou. Keď kvások vzíde, nalejte zmes so žĺtkami s ingrediencií do jamky a miešajte na nízkej rýchlosti, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Na cesto používame hákový nástavec. Potom sa cesto miesi pri nízkej rýchlosti aspoň 10 minút, kým nie je mäkké a vláčne. Ak sa nám zdá príliš lepkavé môžeme pridať ešte trochu múky.
4. Krok
Cesto ešte trochu premiesime rukami, potom ho vložíme do pomúčenej misy a prikryjeme vlhkou kuchynskou utierkou. Necháme kysnúť dobrú hodinu.
5. Krok
Vykysnuté cesto rozdelíme na približne 70 g kúsky, z ktorých formujeme guľky. Tie musia byť úplne hladké, bez prasklín. Uložíme ich na pomúčenú dosku, prikryjeme a necháme opäť kysnúť aspoň 45 minút.
6. Krok
Medzitým rozohrejeme olej na 170°C. Dbajte na to, aby bolo v panvici aspoň 3 centimetre oleja a aby sa príliš nerozpálil – radšej ho ohrievame pomaly a dlhšie. Vykysnuté šišky opatrne vložíme vrchnou stranou do horúceho oleja a nádobu prikryjeme vekom. Šišky opekáme asi 3-4 minúty z každej strany resp kým nemajú peknú hnedú farbu. Pri prevracaní nádobu nezakrývajte. Vyprážané šišky vyberte z oleja a položte ich na papierovú utierku, aby absorbovala prebytočný tuk.
7. Krok
Na polevu rozpustíme čokoládu a vmiešame olej. Počkajte, kým vychladne na izbovú teplotu, potom každú šišku ponorte vrchnou stranou do polevy a čokoládu dobre otraste – aby veľmi nestekala o stranách .. Polevu posypeme kokosovou múčkou alebo drvenými mandľami. Necháme úplne stuhnúť.
8. Krok
Na krém Raffaello zmiešame v miske mlieko, 150 ml sladkej smotany, žĺtky, cukor, škrob a vanilkový cukor. Prelejeme do hrnca s hrubým dnom.. Varte na miernom ohni za stáleho miešania metličkou, kým nezhustne. Odstavíme a vmiešame bielu čokoládu , ktorú dobre rozmiešame kým sa nerozpustí..Do horúceho krému pridáme strúhaný kokos a dobre premiešame. Krém prikryjeme potravinovou fóliou (aby sa na ňom nevytvorila kôrka) a vložíme do chladničky vychladnúť.
9. Krok
Do vychladnutého krému vmiešame vyšľahanú šľahačku a necháme v chladničke až do použitia.
10. Krok
Vychladnutú a polevou preliatu šišku prekrojíme na polovicu. Krém dáme do cukrárskeho vrecka a spodnú polovicu šišky ním bohato naplníme.. Prikryjeme vrchnou časťou ..
Priemerné hodnotenie receptu
(3 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1093 videní