- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Metrové rezy
Metrové rezy
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 1:5 hod
Suroviny
- Piškóta:
- 5 vajec
- 200 g práškového cukru
- štipka soli
- 1,5 dcl vody
- 1,5 dcl oleja
- 1 prášok do pečiva
- 200 g hladkej múky
- 4 lyžice kakaa
- Krém:
- 1 vanilkový alebo punčový puding
- 4 dcl mlieka
- 200 g práškového cukru
- 250 g masla
- 50 ml rumu
- Na polevu :
- 300 g horkej čokolády
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička oleja
- 50 g práškového cukru
Postup prípravy
1. Krok
Najprv oddeľte vajcia. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Potom pridajte vodu, olej a štipku soli a dôkladne premiešajte. Preosejte hladkú múku s práškom do pečiva a premiešajte . Z bielkov vyšľaháme tuhú penu, potom ju v niekoľkých krokoch voľnými pohybmi jemne vmiešame do cesta.
2. Krok
Vypracované cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Do jedného z nich pridajte kakao a úplne ho premiešajte. Dve formy na srnčí chrbát poriadne vymastíme a vysypeme múkou a nalejeme do nich dva druhy cesta. Vložíme ich do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme cca 35 minút. Otestujte špáradlom, či sú úplne prepečené, potom piškóty vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť. Nakrájajte ich na rovnakú hrúbku.
3. Krok
Na krém zmiešame pudingový prášok s trochou mlieka, zvyšok dáme na sporák zohriať. Pridáme vyšľahaný puding a za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Keď je hotový, pridáme rum. Puding prikryjeme fóliou, a necháme úplne vychladnúť. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Pridajte vychladnutý puding a potom šľahajte, kým nezostanú žiadne hrudky. Krém dáme do cukrárskeho vrecka.
4. Krok
Na jednu stranu nakrájaných plátov nastriekame rovnomernú hrúbku krému a striedavo lepíme k sebe bledú a tmavú piškótu. Keď máme hotové ,dáme na pár hodín stuhnúť do chladničky.
5. Krok
Na polevu nalámte do misky tmavú čokoládu, pridajte smotanu a olej a prisypte práškový cukor. Čokoládu rozpustíme nad parou. Vychladený koláč vyberieme z chladničky a celý zalejeme čokoládovou polevou. Vložíme späť do chladničky aspoň na 4 hodiny, aby čokoláda stuhla. Hotový metrový rez nakrájajte šikmo tak, aby bolo pekne vidieť vrstvy. Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1252 videní