- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Klasický jablkový koláč
Klasický jablkový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 30
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Cesto :
- 160 g masla izbovej tepoty
- 160 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
- 60 g kyslej smotany
- štipka soli
- 450 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- Plnka :
- 1 lyžička mletej škorice
- 8 jabĺk
- vytlačená šťava z polovice citróna
- 1 lyžice krupice
- Na potretie :
- 1 vajce
Postup prípravy
1. Krok
Na cesto vymiešame maslo, cukor a vanilkový cukor, potom pridáme kyslú smotanu, vajce, soľ a prášok do pečiva s hladkou múkou. Vypracujeme cesto, rozdelíme na polovicu, zabalíme do fólie a dáme do chladničky. Jablká ošúpeme, nastrúhame, vytlačíme citrónovú šťavu a pridáme škoricu. Cesto vyberieme z chladničky a jedno vyvaľkáme na veľkosť plechu. V plechu popicháme vidličkou a dáme predpiecť do rúry na 180°C na 8 minút.
2. Krok
Posypeme ho krupicou, rozložíme naň mierne vytlačené nastrúhané jablká, potom rozvaľkáme druhý plát cesta a položíme na jablkovú plnku. Po povrchu napicháme, potrieme zľahka rozšľahaným vajíčkom a vložíme späť do rúry na 180°C na 30 minút, ale môže to byť aj dlhšie v závislosti od rúry. Keď vychladne, nakrájajte koláč na plátky alebo štvorce.. Pred podávaním ho môžete posypať práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
375 videní