- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- cukroví
- Plnený perník so slivkovým lekvárom
Plnený perník so slivkovým lekvárom
- Kusov: 40
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 10min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- 200 ml šálka ako odmerka
- 1/2 šálky medu
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 100 g masla
- 1/4 šálky slivkového lekváru
- 1/4 šálky smotany na varenie
- 1 vajce
- 2 1/2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 lyžica kakaa
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- slivkový lekvár na plnenie
- Čokoládová poleva :
- 100 g horkej čokolády 70%
- 1/3 šálky smotany na šľahanie
Postup prípravy
1. Krok
Med, cukor, maslo a slivkový lekvár dáme do hrnca. Zahrievajte na miernom ohni, kým sa všetko nerozpustí. Ak sú v slivkovom lekvári veľké kusy ovocia, mali by ste ich rozmixovať tyčovým mixérom.
2. Krok
Zmes necháme vychladnúť a do ešte teplej pridáme vajíčko a smotanu. Múku preosejeme s kakaom a zmiešame s kypriacimi prostriedkami a perníkovým korením. Suchú zmes vsypeme do medovej hmoty a dôkladne premiešame drevenou vareškou, potom premiesime ručne.. Cesto vložte na niekoľko hodín do chladničky. Cesto môžete nechať v chladničke aj dlhšie, až niekoľko dní, a upiecť ho vo vhodnom čase.
3. Krok
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na doske, podsypeme múkou, aby sa nelepilo. Hrúbka cesta je cca 4 mm. Vykrajujeme srdiečka a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Okraje srdiečok jemne potrieme vodou, do stredu položíme malú porciu lekváru a prikryjeme ďalším srdiečkom, pričom okraje rovnomerne zlepíme. Pečieme na 180°C 8-10 minút podľa veľkosti srdiečok. Pečieme krátko, lebo príliš dlhé pečenie spôsobí že perníčky strvdnú..
4. Krok
Vychladnuté perníky polejeme čokoládovou polevou. Na ňu roztopte čokoládu a smotanu v hrnci nad vriacou vodou. Na čokoládu môžete nalepiť aj cukrové ozdoby. Po upečení sú perníčky mäkké a aby také zostali, treba ich skladovať v tesne uzavretej nádobe. Dobrú chuť :)
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1013 videní