- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Nezaradené
- Mandľový koláč s hruškami
Mandľový koláč s hruškami
Tento koláč je skvelý! V lete s višňami alebo slivkami, na jeseň s jablkami alebo hruškami. Jemné mandľové cesto, ovocie a chrumkavá vrstva navrchu.
Ingrediencie pre:
1 forma s priemerom 25 cm
Koláč
2 ks hrušiek
3 ks bielka
110 g cukru krupica
100 g mandľovej múky
70 g hladkej múky
120 g masla
1 štipka soli
Krusta
40 g masla
30 g hnedého cukru
20 g mandľových lupienkov
Na vymazanie formy
1 lyžička masla
1 lyžica hrubej múky
Postup
01.
Teplovzdušnú rúru nechajte rozohriať na 200 stupňov. Hrušky olúpte, rozkrojte napoly a vykrojte z nich jadrovník. Nakrájajte ich na tenké plátky. Maslo do cesta nechajte v miske na pár sekúnd rozpustiť v mikrovlnnej rúre.
02.
Bielky vyšľahajte mixérom so štipkou soli v tuhý sneh. Postupne do neho zašľahávajte biely cukor. Potom do snehu jemne zamiešajte mandľovú múku a hladkú múku. Nakoniec do cesta zapracujte rozpustené vychladnuté maslo.
03.
Cesto vylejte do maslom vymastenej a hrubou múkou vysypanej koláčovej formy a povrch položte plátkami hrušiek. Teraz si pripravte zmes zo studeného masla, hnedého cukru a plátkov mandlí. Túto rozdeľte na hrušky.
04.
Koláč pečte prvých 10 minút na 200 stupňov a ďalších cca 25 minút na 175 stupňov. Špajlou skúste, či je cesto upečené.
Zdroj: www.prozeny.cz