Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Žemle s makom

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Makove zemle.png
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.canva.com
  • Kusov: 12
  • Porcií: 12
  • Čas Prípravy: 60min
  • Varenie: 20min
  • Hotové Za: 1:20 hod
reklama:

Suroviny

  • Cesto :
  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 60 g roztopeného masla
  • 1 lyžica oleja
  • 100 g cukru
  • 7 g sušeného droždia
  • 1/2 lyžičky soli
  • Plnka :
  • 160 g celého maku
  • 160 ml mlieka
  • 150 g cukru
  • 30 g masla
  • 1 bielok
  • 1 vanilkový cukor
  • na potretie :
  • 1 žĺtok
  • 1 - 2 lyžice mlieka
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Pripravíme si náplň. Mak treba pred varením dobre opláchnuť. Zalejte vodou, premiešajte a nechajte mak sadnúť na dno. Ak je mak špinavý, pomocou lyžice odstráňte nečistoty z povrchu. Potom mak premyjeme cez najjemnejšie sitko.

2. Krok

Čistý mak zalejeme vodou v hrnci (v pomere 1:1). Položte panvicu na sporák, priveďte do varu, zbavte peny. Zakryte pokrievkou a znížte oheň na minimum, kým nebude sotva klokotať. Varíme, kým sa všetka tekutina neodparí a mak sa dobre podusí.. Občas premiešame, aby sa mak nepripálil.

3. Krok

Potom pridajte maslo a pokračujte v dusení maku, kým dno kastróla nezostane suché. Čím lepšie sa tekutina vsiakne, tým hustejšia bude maková plnka.

4. Krok

Pridáme cukor, vanilkový cukor, premiešame a ponorným mixérom pomelieme mak. Je vhodnejšie to urobiť vo vysokej odmerke. Mali by ste dostať viskóznu hmotu.

5. Krok

Potom pridajte proteín a premiešajte. Nechajte náplň, kým úplne nevychladne. Makovú plnku si môžeme pripraviť deň vopred a uložiť do chladničky.

6. Krok

Pripravte cesto. Do vlažného mlieka pridajte cukor a droždie. Premiešame, prikryjeme obrúskom a necháme 10-15 minút, aby sa kvások aktivoval.

7. Krok

V miske zmiešajte múku a soľ. Nepridávajte všetku múku naraz, budete možno potrebovať o niečo menej alebo viac múky, ako je uvedené v recepte, v závislosti od kvality múky a jej vlhkosti. Pridajte kváskovú zmes, vajce, rozpustené maslo a 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja, vymieste cesto.

8. Krok

Cesto a misku namažte rastlinným olejom. Cesto prikryte plastovou fóliou a nechajte na teplom mieste 1-1,5 hodiny. Počas tejto doby by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem.

9. Krok

Cesto keď nakysne sa zväčší, stane sa vzdušným a pórovitým. Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 12 rovnakých častí (každá má približne 75-80 g). Vytvarujte guľky, prikryte obrúskom a nechajte 5 minút podkysnúť..

10. Krok

Každú guľku vyvaľkáme na placku s priemerom asi 15-16 cm, na placku položíme makovú plnku (asi 1-2 čajové lyžičky), rovnomerne ju rozložíme. Cesto s náplňou zvinieme do rolády, potom rolku prehneme na polovicu. Na prehybe rolády urobte rez, približne v polovici. Potom rozložte rez. Mali by ste dostať žemľu v tvare srdca.

11. Krok

Plech vystelieme papierom na pečenie alebo podložkou na pečenie. Žemle poukladajte tak, aby medzi nimi zostal priestor. Žemle na plechu prikryte fóliou a nechajte 30 minút kysnúť.

12. Krok

Žemle potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom. Žemle s makom pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 15-20 minút, do zlatista. Rúry sú rôzne, riaďte sa svojou rúrou.

reklama:

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

153 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.