- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Mliečny rez
Mliečny rez
- Kusov: 12
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 40min
Suroviny
- 4 vajcia
- 70 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 1 lyžica medu
- 25 g kakaa
- 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 lyžica vody
- štipka soli
- Plnka :
- 350 ml smotany na šľahanie
- 180 g kondenzovaného mlieka
- 10 g želatíny
- 1 lyžička vanilkového cukru
Postup prípravy
1. Krok
Vajcia oddeľte na bielky a žĺtky (rozdeľte ich do rôznych nádob na šľahanie, bielka do čistej suchej misky). V samostatnej miske vyšľahajte žĺtky s cukrom, medom, vodou a vanilkovým cukrom. Šľaháme pri maximálnej rýchlosti mixéra 5-6 minút.
2. Krok
Zapnite rúru na predhriatie na 180°C . Umyte mixér a utrite dosucha papierovou utierkou. Do bielkov pridáme štipku soli. Bielka šľaháme asi 5-6 minút, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
3. Krok
Do vyšľahanej žĺtkovej zmesi pridáme polovicu vyšľahaných bielkov. Stierkou jemne vmiešame bielky, snažme sa nenarušiť vzdušnosť zmesi. Pridáme preosiatu múku s kakaovým práškom a práškom do pečiva. Opatrne premiešame. Pridajte zvyšné bielky. Znova ich jemne premiešajte stierkou.
4. Krok
Plech prikryte papierom na pečenie a vylejte pripravené cesto. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180°C asi na 10-12 minút.
5. Krok
Hotový korpus ochlaďte. Opatrne odstráňte papier na pečenie. Okraje piškóty orežte. Koláč rozrežte na dve rovnaké časti.
6. Krok
Príprava plnky : Želatínu nalejte do malej misky s 50 ml vody a nechajte 10-15 minút napučať. Zmiešajte 60 ml smotany a napučanú želatínu v hrnci a dajte na mierny oheň. Za stáleho miešania zahrievame, kým sa želatína úplne nerozpustí, ale nevaríme. Odstráňte hrniec z ohňa. Do horúcej krémovej želatínovej hmoty pridajte kondenzované mlieko a premiešajte.
7. Krok
Zvyšnú smotanu vložte do nádoby na šľahanie. Šľaháme do nadýchaného stavu. Do šľahačky za stáleho šľahania postupne pridávame mliečno-želatínovú zmes. Ak sa hmota ukáže ako príliš tekutá, môžeme ju nakrátko vložiť do chladničky, aby zhustla.
8. Krok
Prikryte pekáč alebo formu vhodnej veľkosti potravinovou fóliou a položte na ňu jednu časť čokoládovej piškóty. Nanesieme plnku , a prikryjeme druhou časťou piškóty. Zakryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 30-60 minút.
9. Krok
Po uplynutom čase koláčik vyberieme z chladničky a nakrájame na rezy..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
310 videní