- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- žemle
- Nadýchané tekvicové žemle
Nadýchané tekvicové žemle
- Kusov: 12
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 1:50 hod
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 2:5 hod
Skúste si pripraviť lahodné a jemné tekvicové žemle, ktoré spájajú výnimočnú chuť tekvice s nadýchanou textúrou domáceho pečiva. Sú ideálnou voľbou na raňajky, ako občerstvenie alebo ako príloha k jesenným polievkam.
Suroviny
- 550 g hladkej múky
- 240 g mlieka
- 120 g tekvicového pyré
- 50 g rozpusteného masla
- 20 g čerstvého droždia
- 20 g soli
- 10 g cukru
- 1 vajce
- Na potretie:
- 1 vajce
- potravinársky špagát
- olej na namočenie špagátu
Postup prípravy
1. Krok
Do väčšej misy preosejte hladkú múku. Potom pridajte soľ a cukor a dobre premiešajte. Uprostred vytvorte malý otvor, do ktorého vlejete vlažné mlieko a rozdrobené droždie. Trochu premiešajte, zakryte a nechajte na teplom mieste, kým droždie nevykysne (asi 10-20 minút).
2. Krok
Keď je kvások pripravený, pridajte vajce, tekvicové pyré a rozpustené maslo. Vypracujte cesto, ktoré by malo byť hladké a nelepivé (ak používate kuchynský robot, trvá to približne 10 minút). Zakryte a nechajte kysnúť, kým objem ceste nie je dvojnásobný (60-90 minút).
3. Krok
Po vykysnutí rozdeľte cesto na 12 rovnakých častí. Každú časť tvarujte do guľatého bochníka, ktorý obtočte potravinárskym špagátom namočeným v oleji (to zabráni prilepeniu cesta). Existujú dva spôsoby, ako žemle obviazať:
4. Krok
Prvý spôsob: Pripravte si 4 kusy špagátu (každý asi 30 cm dlhý), ktoré v strede zviažete uzlom. Konce roztiahnite ako pavúk, položte cesto do stredu a protiľahlé konce zviažte dokopy.
5. Krok
Druhý spôsob: Urobte si dlhší kus špagátu (približne 60 cm). Cesto položte do stredu a obmotávajte ho, akoby ste balili darček do stuhy.
6. Krok
Žemle uložte na plech s papierom na pečenie a nechajte ich ešte 30-60 minút kysnúť. Pred pečením potrite rozšľahaným vajcom a pečte 15 minút pri teplote 175 °C. Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke a opatrne odstráňte špagáty.
Tekvicové pyré si môžete rýchlo pripraviť aj doma. Očistenú tekvicu upečte v rúre, kým nezmäkne, a potom ju jednoducho rozmixujte.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
36 videní