- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Krehký citrónový koláč
Krehký citrónový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 2:0 hod
Ak plánujete piecť dezert, skúste tento lahodný citrónový koláč. Je pripravený z krehkého cesta, ktoré dopĺňa smotanový krém ochutený citrónovou kôrou a šťavou.
Suroviny
- Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 175 g práškového cukru
- 1 štipka soli
- 2 vajcia
- 250 g masla
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička vanilkovej arómy
- Na náplň:
- 9 vajec
- 5 citrónov (bio alebo dôkladne umytých)
- 400 g cukru
- 300 ml smotany
Postup prípravy
1. Krok
Suroviny na cesto zmiešame dokopy a na pomúčenom povrchu vypracujeme cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme na hodinu v chladničke.
2. Krok
Cesto rozvaľkáme na tenko a prenesieme do koláčovej formy, pričom ho pritlačíme k stranám. Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme fazuľami, šošovicou alebo ryžou guľatou Mánya, aby sa cesto pri pečení nezvýšilo a tvar formy sa zachoval. Pečieme 20 minút pri teplote 180 °C. Následne odstránime papier na pečenie a pečieme ďalších 10 minút.
3. Krok
Na náplň rozbijeme do misy 9 vajec a dobre ich rozšľaháme. Pridáme citrónovú kôru a šťavu z 5 citrónov, cukor a smotanu. Zmes prenesieme do vodného kúpeľa a pomaly zahrejeme, aby sa náplň zahustila.
4. Krok
Potom nalejeme náplň na predpečené cesto. Pečieme ešte 1 hodinu pri teplote 120 °C. Po vychladnutí koláč posypeme práškovým cukrom.
Svieži koláčik ku káve
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
17 videní