- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- ňoky
- Domáce ňoky s hubami a špenátom
Domáce ňoky s hubami a špenátom
- Porcií: 2
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 10min
- Hotové Za: 0min
Tento rok je naozaj priaznivý pre huby. Máte aj vy doma nejaké zásoby? Výborne! Môžete ich ihneď využiť a inšpirovať sa naším skvelým receptom na ňoky s hubovou omáčkou, špenátom a bylinkami.
Suroviny
- 250 g zemiakov
- 80 g hrubej múky
- 1 čajovú lyžičku zemiakového škrobu
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvý tymián
- 30 g sušených húb
- 80 ml suchého bieleho vína
- 100 g mrazeného listového špenátu
- 100 ml šľahačkovej smotany
- Hrst čerstvej bazalky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Parmezán a čerstvá bazalka na podávanie
Postup prípravy
1. Krok
Príprava húb a špenátu: Najprv namočte sušené huby a mrazený špenát do dvoch misiek s vodou, aby sa rehydratovali.
2. Krok
Príprava ňokov: Zemiaky dôkladne ošúpte, umyte a nastrúhajte na jemno. Nechajte ich chvíľu odstáť, aby pustili vodu, ktorú potom vymačkajte, ideálne pomocou čistej utierky.
3. Krok
Miesenie cesta: K vymačkanej zemiakovej hmote pridajte preosiatu múku, škrob, vajce a soľ. Všetko dobre premiešajte, až vznikne cesto, a vytvarujte z neho valček.
4. Krok
Formovanie ňokov: Z valčeka odkrajujte kúsky dlhé tri až päť centimetrov a medzi dlaňami ich tvarujte na ňoky. Vkladajte ich do vriacej osolenej vody a varte šesť až osem minút, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich sceďte, zalejte roztopeným maslom a zakryte, aby zostali teplé.
5. Krok
Príprava omáčky: Na olivovom oleji osmažte na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte scedené huby, prelisovaný cesnak a tymián, dochuťte soľou a korením. Krátko restujte a následne podlievajte vínom, ktoré nechajte zredukovať na polovicu.
6. Krok
Dokončenie omáčky: K hubovej zmesi pridajte scedený špenát, po chvíli smotanu a nechajte všetko prevariť. Nakoniec nahrubo nakrájajte bazalku a pridajte ju do omáčky, opäť dochuťte soľou a korením podľa chuti.
7. Krok
Servírovanie: ňoky premiešajte s omáčkou a podávajte posypané nastrúhaným parmezánom a ozdobené čerstvou bazalkou.
Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
21 videní