- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- závin
- Jablkový závin ako od babičky
Jablkový závin ako od babičky
- Kusov: 2
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Jablkový závin, ktorý pripomína recepty od našich starých mám, je bohatý na šťavnaté strúhané jablká. Môžete do náplne pridať aj hrozienka alebo nasekané orechy. Tento závin je nadýchaný, plný vône škorice a vanilky, a určite priláka každého, kto si rád pochutná na sladkom pečive.
Suroviny
- 500 g hladkej múky
- 100 g masla
- 1/2 kocky čerstvého droždia (alebo 1 sáčok sušeného droždia)
- 2 žĺtky
- 100 g cukru
- 2 lyžice cukru na kvások
- 100 ml vlažného mlieka (na kvások)
- 150-200 ml vlažného mlieka (podľa potreby)
- 4-5 g soli
- strúhanka (podľa potreby)
- 1 vajce na potretie
- Na náplň:
- 8 jabĺk
- 1 vanilkový cukor
- 1 škoricový cukor
Postup prípravy
1. Krok
V 100 ml vlažného mlieka rozpustíme 2 lyžice cukru a droždie. Necháme na teplom mieste asi 15 minút, aby kvások vzišiel.
2. Krok
Hladkú múku preosejeme do misy, pridáme cukor, soľ, žĺtky, roztopené vlažné maslo, kvások a podľa potreby vlažné mlieko. Ručne alebo v robote s hákovým nástavcom spracujeme hladké, nelepivé cesto. Trvá to približne 10-15 minút. Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.
3. Krok
Umyté a ošúpané jablká zbavíme jadierok a nastrúhame nahrubo alebo nakrájame na plátky. Jablká zmiešame s vanilkovým cukrom a škoricou, podľa chuti môžeme pridať aj hrozienka
4. Krok
Plech vyložíme papierom na pečenie a rúru včas predhrejeme na 180 °C.
5. Krok
Vykysnuté cesto rozdelíme na dva kúsky a na pomúčenej doske z každého kúska vyvaľkáme plát o rozmeroch približne 35x30 cm.
6. Krok
Na pláty cesta rovnomerne rozotrieme strúhanku a na ňu rozložíme jablkovú zmes, pričom okraje (asi 3 cm) necháme voľné. Cesto zvinieme do tvaru rolády a jemne stlačíme okraje. Závin prenesieme na pripravený plech.
7. Krok
Záviny potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme približne 25-30 minút dozlatista.
8. Krok
Po upečení necháme záviny vychladnúť a následne ich zabalíme do potravinárskej fólie. Na druhý deň sa cesto ešte viac zmäkčí a závin bude mať vynikajúcu chuť.
Tento jablkový závin je ideálny na nedeľný obed alebo ako sladká pochúťka k čaju či káve.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
19 videní