- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Domáce rožky
Domáce rožky
- Kusov: 20
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Domáce pečivo nikdy neomrzí! Rožky sú vynikajúce k rôznym pokrmom – k polievke, k šalátom, k vaječným jedlám alebo jednoducho len s maslom, džemom alebo medom a šálkou teplého kakaa.
Suroviny
- 250-280 ml vody
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 polievková lyžica oleja
- 100 g celozrnnej múky
- 400 g polohrubej múky
- 20 g droždia (alebo 1,5 čajovej lyžičky sušeného droždia)
- Voliteľne: šunka, syr
- 1 vajce na potretie
- Na posypanie:
- soľ
- rasca, sezam podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Tento recept je ideálny aj pre domácu pekáreň. Ak ju používame, začneme tým, že do nádoby pekárne dáme tekuté ingrediencie, soľ, cukor, pridáme múky a droždie. Nastavíme program na cesto. Ak je cesto príliš husté, pridáme trochu vody alebo múky podľa potreby, aby bolo pružné.
2. Krok
Ak doma nemáme pekáreň, začneme prípravou kvásku. Do 1/3 vody dáme lyžicu múky, cukor a droždie. Dobre premiešame a necháme kvások vykysnúť približne 30 minút (v závislosti od teploty v miestnosti).
3. Krok
Po vykysnutí cesto presunieme na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 rovnakých častí. Každú časť rozvaľkáme na kruh s priemerom asi 25 cm a hrúbkou 1 cm. Každý kruh rozdelíme na 4 trojúholníky. Od širšej časti začneme rolovať do tvaru rožka, pričom pri rolovaní jemne ťaháme špičku.
4. Krok
Ak chceme rožky plniť, do stredu každého trojúholníka vložíme plátok šunky alebo syra a následne ho zrolujeme.
5. Krok
Rožky uložíme na plech, ktorý sme vopred potreli olejom alebo vystlali papierom na pečenie. Prikryjeme ich utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme asi 30 minút vykysnúť.
6. Krok
Predtým než rožky úplne vykysnú, predhrejeme rúru na 200 °C. Na dno rúry vložíme starší plech.
7. Krok
Po vykysnutí rožky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme soľou, makom alebo kmínom, podľa chuti. Rožky vložíme do rúry, na dno nalievame trochu horúcej vody, aby vznikla para, čo zabezpečí chrumkavú kôrku.
8. Krok
Pečieme približne 15 minút do zlatista. Po upečení rožky prenesieme na mriežku a necháme vychladnúť.
Týmto spôsobom pripravíte skvelé domáce rožky, ktoré sa hodia k rôznym jedlám alebo si ich môžete vychutnať samostatne.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
18 videní