- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Metrový koláč
Metrový koláč

- Kusov: 1
- Porcií: 30
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- Piškóta :
- 250 ml šálka (mierka )
- 2,5 šálky polohrubej múky
- 1 šálka cukru
- 8 vajec (oddelíme )
- 8 lyžíc vody
- 8 lyžíc oleja
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- 3 lyžice tmavého kakaa ( do tmavého cesta )
- 3 lyžice škrobu ( do bledého cesta )
- Krém:
- 1 liter mlieka
- 4 - 6 lyžíc cukru + vanilkový cukor
- 4 žĺtky
- 6 lyžíc kukuričného škrobu
- 400 g masla
- 300 g čokolády na preliatie
- kokosové lupienky alebo mandľové
Postup prípravy
1. Krok
Rúru predhrejeme na 180°C . Dve 30 cm formy vymastíme maslom a vysypeme strúhankou alebo múkou. Vaječné žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty. Potom postupne pridávajte olej a vodu, zmes neustále miešajte pri nízkych otáčkach. Teraz pridajte múku preosiatu spolu s práškom do pečiva a soľou, všetko premiešajte pri nízkej rýchlosti. Hmotu rozdelíme na dve časti. Do jednej z nich pridáme kakao a dôkladne premiešame. Do druhej časti pridáme škrob a tiež premiešame.
2. Krok
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Polovicu peny pridajte do svetlej hmoty a polovicu do tmavej hmoty, jemne premiešajte, aby ste nenarušili vzduchové bubliny v pene.
3. Krok
Zmes nalejte do foriem a vložte do rúry na 40-45 minút . Pečieme piškóty až kým nevytiahneme suché špáradlo.. . Po upečení vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Potom obe piškóty nakrájajte na 1,5 - 2 cm hrubé plátky .
4. Krok
Uvaríme 3/4 l mlieka. Zvyšné mlieko vymiešame metličkou spolu s cukrom, škrobom a žĺtkami. Túto zmes vlejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding necháme úplne vychladnúť (nedávame do chladničky) . Mäkké maslo vyšľahajte do svetlej a nadýchanej hmoty, potom ho za stáleho šľahania po lyžiciach pridávajte do pudingu.
5. Krok
Každý plátok piškóty natrieme hrubšou vrstvou krému a poukladáme ich striedavo – raz tmavé, raz svetlé, pričom plátky zľahka pritlačíme k sebe. Piškótu môžete položiť na dosku alebo na plech s papierom na pečenie, aby ste vytvorili dlhý " metrový " rez.. Celý koláč polejeme rozpustenou čokoládou, potom posypeme kokosovými lupienkami alebo mandľami.
6. Krok
Koláč chladíme 2 - 3 hodiny , a potom krájame priečne na porcie..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
17 videní