Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Najlepšie domáce hranolky: „Starý fotr“ prezradil, ako ich pripraviť naozaj extra chrumkavé

Najlepšie hranolky sú domáce
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Najlepšie hranolky sú domáce Foto: depositphotos.com
reklama:

Hranolky patria medzi najvyhľadávanejšie a najobľúbenejšie prílohy vôbec. Mnohí z nás si ich s obľubou objednávajú v reštauráciách či fast foodoch, prípadne využívajú donášku. Napadlo vám však niekedy vyskúšať ich pripraviť v pohodlí vlastnej kuchyne? Ak ste si doteraz mysleli, že sa to neoplatí, určite dajte šancu tomuto receptu. Domáce hranolky vás môžu pozitívne prekvapiť svojou intenzívnou chuťou, a hlavne – viete presne, čo do nich ide.

Rôzne druhy hranoliek? Nakoniec to bude jedno!

Možno patríte k tým, ktorí preferujú takzvané „vlnky“, steakové hranolky alebo extrémne tenké, pripomínajúce slamku. Keď však raz ochutnáte hranolky vyrobené svojpomocne doma, ostanete milo prekvapení, aké vedia byť voňavé, chrumkavé a bez prebytočnej chémie. Je veľmi pravdepodobné, že budete mať chuť pripravovať si ich opakovane. Samozrejme, tie kupované či fastfoodové si občas doprajete tiež, no domáca verzia vám dá do rúk plnú kontrolu nad kvalitou surovín aj finálnou konzistenciou.

Perfektný tvar – tajomstvo rovnomerného krájania

Ak chcete dosiahnuť úplne dokonalé a esteticky zladené hranolky, je dôležité začať rovnomerným krájaním. Podstatou je najprv odrezať zemiakom špičky a zo zvyšku vytvoriť takmer pravidelné hranoly. Odporúčaný rozmer je približne 5 až 7 mm v priereze. Takáto veľkosť zabezpečí, že sa zemiaky rovnomerne usmažia, a zároveň zaručí správnu chrumkavosť na povrchu i optimálnu mäkkú textúru vo vnútri.

Tip: Nemusíte byť puntičkársky dokonalí, no snažte sa, aby boli všetky kusy približne rovnakej hrúbky. Pomôže to pri rovnomernom smažení a výsledná dávka bude pôsobiť lákavo aj na pohľad.

Mrazené hranolky v reštauráciách – prečo sa im vyhnúť doma?

Vo väčšine reštaurácií sa takmer vždy siahne po mrazených hranolkách. Dôvod je jednoduchý: ide o rýchle a cenovo dostupné riešenie, ktoré šetrí čas. Ak však kupujete mrazené polotovary aj pre domácu prípravu, vždy si prečítajte zloženie na obale. Mnohé značky totiž obsahujú rôzne pridané látky, škroby či oleje. Najkvalitnejšie mrazené produkty by mali vo svojom zložení uvádzať iba 100 % zemiaky.

Ak vám však záleží na naozaj špičkovom výsledku, oplatí sa urobiť hranolky z čerstvých zemiakov. Budete presne vedieť, čo jete, a odmenou je výraznejšia chuť bez umelých prísad.

Smažiť alebo piecť? Voľba je jasná

Keď príde na rozhodovanie, či hranolky pripraviť pečením v rúre, alebo smažiť v horúcom oleji, odpoveď je jednoznačná: nič neprekoná klasické smaženie. Hoci teplovzdušná rúra a rôzne „airfryer“ zariadenia dokážu vytvoriť napodobeninu tradične smažených hranoliek, typickú zlatistú kôrku a intenzívnu chrumkavosť dosiahnete najlepšie v horúcom oleji. Domáce pečené hranolky síce môžu byť o čosi zdravšie, no chuťovo sa nikdy nevyrovnajú tým poctivo vysmaženým.

Video inšpirácia od „Starého fotra“

Vášňou k príprave jedla je známy aj populárny tvorca videí prezývaný „Starý fotr“, ktorý vo svojom návode ukazuje, ako vykúzliť hranolky mimoriadne chrumkavé a zároveň lahodné. Celý proces prezentuje jednoducho a zrozumiteľne, aby to zvládol aj začiatočník. Jeho triky môžu byť skvelým východiskovým bodom pre všetkých, ktorí chcú hranolky doma začať pripravovať pravidelne.

Ktoré zemiaky sú najlepšie?

Základná surovina na prípravu hranoliek je, pochopiteľne, kvalitný zemiak. Najvhodnejšie sú tie, ktoré sa označujú ako varný typ C. Tento druh zemiakov sa totiž počas tepelnej úpravy zvykne jemne rozvariť a vytvoriť mäkkú, rozplývavú štruktúru vo vnútri, zatiaľ čo povrch sa pri správnom postupe pekne zapečie. Vezmite si asi štyri väčšie zemiaky, v prípade väčšej rodiny ich počet prispôsobte počtu hladných stravníkov.

  1. Ošúpanie a krájanie
    Zemiaky ošúpte a nakrájajte na rovnako hrubé prúžky, aby sa každá hranolka prepiekla/smažila rovnomerne.

  2. Predvarenie – trik s horúcou vodou
    Následne naplňte väčší hrniec vodou, osolte ju a nechajte zovrieť. Až keď voda vrie, pridajte pripravené zemiakové prúžky. Nemali by sa tam variť pridlho – stačí 3 až 4 minúty od momentu, keď voda znovu dosiahne bod varu.

  3. Chladná sprcha a sušenie
    Po krátkom predvarení zlejte vodu a hranolky prepláchnite pod prúdom studenej vody. Výsledkom tohto teplotného šoku je, že zemiaky nestratia tvar, no zároveň sa vnútri narušia tak, aby sa po vyprážaní stali dokonale chrumkavé zvonka a mäkké vo vnútri. Po prepláchnutí ich ešte dôkladne osušte papierovými utierkami.

  4. Solamyl pre extra chrumkavosť
    Keď máte zemiaky suché, vložte ich do misy a jemne zasypte dvomi lyžičkami solamylu (kukuricového škrobu). Dobre ich premiešajte tak, aby bol každý kúsok pokrytý tenkou vrstvou. Práve solamyl dokáže na povrchu vytvoriť kôrku, vďaka ktorej budú hranolky po dosmažení úžasne chrumkať.

Smaženie na panvici? Žiadny problém

Nemáte doma fritézu? To vôbec neprekáža. „Starý fotr“ odporúča napríklad wok panvicu, ktorá sa osvedčila aj pri vyprážaní väčšieho množstva hranoliek. A teraz máte dve možnosti:

  1. Dvojfázové smaženie
    Najprv hranolky na krátku chvíľu ponorte do rozpáleného oleja ( približne 160 – 170 °C ), zľahka ich predsaďte a potom vyberte. Nechajte ich chvíľku odležať (môžete použiť opäť papierové utierky na zachytenie prebytočného oleja). Potom zvýšte teplotu oleja (okolo 180 – 190 °C) a dosmažte ich, kým nebudú krásne zlatisté. Tento postup je trochu náročnejší na čas, no odmení vás intenzívnou chuťou a skvelou štruktúrou.

  2. Jednofázové smaženie
    Ak chcete proces skrátiť, môžete hranolky smažiť len raz – v dostatočne horúcom oleji a dlhšie. Možno nebude výsledok až tak dokonalý, ale napriek tomu získate veľmi dobrú, chrumkavú prílohu.

Záverečná úprava a podávanie

Ak už máte hotovo, vytiahnite hranolky z horúceho oleja a nechajte odkvapkať. Teraz je ten správny moment na finálne dochutenie soľou (alebo inými obľúbenými koreninami). Vhodné je aj korenie typu sušeného cesnaku či bylinkové zmesi, no klasika v podobe soli väčšinou víťazí. Hranolky potom stačí vyložiť na tanier a môžete ich servírovať. Sú vynikajúce k mäsitej obedovej porcii alebo dokonca len tak – s dobrým dipom či kečupom.

Malý tip: Ak chcete hranolky ešte nápaditejšie, skúste ich skombinovať s ochutenou majonézou alebo jogurtovým dipom so strúhaným syrom. Takéto chute dokážu z nenápadnej prílohy vytvoriť plnohodnotný snack pre každú príležitosť.

Na čo nezabudnúť?

  • Zemiaky typu C: Mäkké vnútro a chrumkavý povrch sú výsledkom správneho výberu zemiakov.
  • Nakrájanie na rovnakú veľkosť: Dosiahnete rovnomerné prepečenie.
  • Predvarenie v horúcej vode: Skráti čas smaženia a zaručí lahodnú textúru.
  • Teplotný šok v studenej vode: Hranolky zostanú „pevné“ a nebudú sa rozpadávať.
  • Solamyl: Postará sa o jedinečnú chrumkavosť na povrchu.
  • Smaženie vo vhodnej nádobe: Fritéza alebo wok panvica – vyberte si to, čo máte k dispozícii.
  • Korenie a soľ na záver: Dochucujte, kým sú hranolky ešte teplé.

Domáce hranolky podľa tohto návodu vás presvedčia, že aj z jednoduchého jedla sa dá vykúzliť niečo výnimočne chutné. Navyše budete presne vedieť, čo jete, a môžete si dovoliť experimentovať s rôznymi oblohami či koreninami. Ak ste sa doteraz hranolkám vyhýbali len preto, že ste nemali istotu, či sa vám podaria, už nemusíte váhať. S pomocou trikov od „Starého fotra“ a s použitím čerstvých surovín budete môcť na tanier položiť chrumkavé kúsky, ktoré dokonale doplnia každé jedlo.

Vychutnajte si každé sústo a pochváľte sa rodine alebo priateľom: Domáce hranolky môžu byť oveľa lepšie než tie, na ktoré ste zvyknutí z reštaurácie. Stačí to raz vyskúšať – a možno zistíte, že už nikdy nebudete chcieť siahnuť po polotovare z obchodu!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.