- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Orechové slimáky
Orechové slimáky

- Kusov: 40
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 42 g droždia
- 50 g cukru
- 200 ml mlieka
- 500 g polohrubej múky
- 2 žĺtky
- 60 g masla
- štipka soli
- 1 vajce na potretie
- Plnka :
- 1 lyžica rumu
- 250 g orechov podľa chuti
- 1 lyžica mletej škorice
- 3 lyžice práškového cukru
- 10 lyžica citrónovej kôry
- Na ozdobu :
- 2 lyžice džemu
- 100 g práškového cukru
- 1 bielok
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Postup prípravy
1. Krok
Na orechové slimáky rozdrobte droždie do misky a zmiešajte ho so štipkou cukru a vlažným mliekom (5 polievkovými lyžicami), aby vznikol kvások. Nechajte ho odstáť asi 20 minút, kým nezačne bublať .
2. Krok
Múku zmiešajte s kváskom a žĺtkami, ako aj s maslom, soľou a mliekom, aby vzniklo hladké cesto a mieste kým nezačne kysnúť. Cesto prikryte a nechajte ho odpočívať na teplom mieste asi 30 minút, potom ho rozvaľkajte na dva rovnako veľké obdĺžniky.
3. Krok
Na plnku: Lieskové orechy, škoricu, rum, citrónovú kôru a cukor dôkladne zmiešajte. Zmesou posypte pláty cesta a rovnomerne ich pozdĺžne zrolujte. Nakrájajte na plátky široké približne 1,5 cm.
4. Krok
Kúsky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich odpočívať ďalších 5 minút. Potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C (horný a dolný ohrev) približne 15 minút. Potom ich nechajte vychladnúť.
5. Krok
Na ozdobu jemne preosejte práškový cukor a zmiešajte ho s bielkami do hustého snehu, potom dochuťte citrónovou šťavou. Slimáky potrite zohriatym džemom a ozdobte práškovým cukrom. Nechajte uschnúť a podávajte.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
13 videní