- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Jablková šarlotka
Jablková šarlotka
- Kusov: 12
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 25min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 4 žĺtka
- 4 bielka
- 120 g práškového cukru
- 80 g polohrubej múky
- 20 g kukuričného škrobu
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 200 g malinového džemu
- Jablkový krém:
- 8 listov želatíny
- 300 ml jablkovej šťavy
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- 5 žĺtkov
- 100 g cukru
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice jablkového džúsu
- 100 g jablkového pyré (môže byť aj detská výživa)
- 2 bielky
- Na zdobenie:
- 1 červené jablko
- 8 lyžíc jablkovej šťavy
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 tortové želé
Postup prípravy
1. Krok
Vychladené bielka šľaháme s 3 lyžicami vody a 1 štipku soli až do tuhého snehu.
2. Krok
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do bielej peny. Múku zmiešame so škrobom a práškom do pečiva. do 2/3 vyšľahaných bielok pridajte žĺtky a premiešajte jemne silikónovou stierkou.
3. Krok
Potom pridajte múku a jemne premiešajte a pridajte zvyšné bielka . Plech 40x30 cm vyložte papierom na pečenie a nalejte pripravené cesto.. Pečieme v predhriatej rúre pri 200°C asi 11 - 12 minút.
4. Krok
Čistú kuchynskú utierku rozložíme na pracovnú plochu a posypeme práškovým cukrom. Piškótu preklopíme na cukor opačne a potom zvlečieme papier. Natrieme ešte teplú piškótu malinovou marmeládou a rýchlo zase zvinieme pomocou kuchynskej utierky. Necháme úplne vychladnúť.
5. Krok
Namočte želatínu do studenej vody. Jablkovú šťavu, 200 ml smotany a vanilkový cukor privedieme do varu.odstavíme. Rozšľaháme žĺtky s 50 g cukru pridáme jablkové pyré a rozšľaháme metličkou. Pripravíme si vodný kúpeľ. Do neho do vhodnej misky prelejeme vymiešané žĺtkovo jablkové pyré a miešame kým nám zmes nezačne hustnúť.. Nenechajte priviesť k varu! Prilejte rozpustenú želatínu a nakoniec pridajte prevarenú smotanu s jablkovým džúsom.. Všetko dobre premiešajte.
6. Krok
Potom preložte misku s touto zmesou nad nádobu s ľadovou vodou , aby sa zmes rýchlo schladila za občasného miešania. Po vychladnutí šľaháme šľahačom do tuhého krému. 2 vaječné bielky vyšľahajte, s 1 štipkou soli, do tuhej peny pridáme zvyšný cukor a šľahajte do snehu.. Bielkový sneh a krém prepojte šľahaním do jednej masy.
7. Krok
Tortovú formu Ø 26cm vyložte najlepšie potravinárskou fóliou.. Piškótovú roládu nakrájame na tenké plátky 30 ks. Na dno formy poukladáme nakrájané roládky a taktiež po stranách.Vnútro zákuska naplňte jablkovo šľahačkovou plnkou .vyplňte aj škáry ktoré sa vám vytvorili spájaním rolád. Vrch prekryte potravinárskou fóliou a dajte do chladu na 6-8 hodín do úplného stuhnutia. Vychladnutý zákusok vyberte z formy .Nezabudnite na uvoľnenie okrajou nožom.
8. Krok
Umyte jablko, nakrájajte ho na veľmi tenké plátky aj so šupkou a jadrom. Pokvapkajte s citrónovou šťavou a pretrite plátky trochou želatíny.poukladajte na povrchu zákusku na dozdobenie. Nemusíte sa však už hrať s takýmto zdobením..môžete len posypať vrch nastrúhanou čokoládou..))Alebo prelejte len tortovým želé ešte kým je zákusok vo forme a tak jablká naukladajte.
Priemerné hodnotenie receptu
(3 / 5)
3 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
10034 videní