- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Ukrajinský makový závin
Ukrajinský makový závin
- Kusov: 2
- Porcií: 24
- Čas Prípravy: 1:30 hod
- Varenie: 45min
- Hotové Za: 2:15 hod
Suroviny
- 30 g čerstvého droždia
- 180 ml teplého mlieka
- 500 g polohrubej múky
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 80 g masla
- 1 vajce
- Plnka:
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
- 150 g cukru
- 300 g maku mletého
- 100 g orechov vlašských
- 1 vajce
- 50 g masla na vymastenie
- 1 žĺtok na pomazanie
- glazúra:
- 300 g práškového cukru
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 200 g maku
- 1 vaječný bielok
Postup prípravy
1. Krok
Do širokej misy pridáme preosiatu múku cukor a citrónovú kôru.V strede urobíme jamku ..V 50 ml vlažného mlieka rozdrobíme kvasnice posypeme trochou cukru a počkáme kým naskočia.Potom vylejeme do jamky v strede múky..Necháme ešte 15 minút poriadne podkysnúť a potom vypracujeme cesto.Samozrejme pridáme ostatné ingrediencie ktoré do cesta patria.Keď sa vám zdá byť cesto husté prilejte ešte trochu mlieka..ak naopak riedke prisypte trochu múky..Po vymiesení prikryjte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť.1 hodinu.
2. Krok
Na prípravu makovej plnky si dáme rozvariť mlieko pridáme maslo a cukor..Znížime teplotu a dusíme 10 - 15 minút kým sa nám nevytvorí hustá masa..Potom mak odstavíme, pridáme mleté orechy a vajce.
3. Krok
Cesto ktoré nám medzičasom nakyslo znovu premiesime a a rozdelíme na dve polovice.Dáme si na pomúčenú dosku a vyvaľkáme do obdĺžnika hrubého asi 0,5 cm.Obe polovice najskôr natrieme s maslom ktoré si predtým rozpustíme a pridáme makovo orechovú plnku.Rozotrieme po celej ploche , okrem okrajov ..tie si potrieme rozšľahaným vajcom ..Potom zvinieme do závinu.
4. Krok
Preložíme na plech ktorý si vymastíme a necháme ešte 15 minút kysnúť.
5. Krok
Rúru si predhrejeme na 180 °C .Žĺtok si vyšľaháme v troche mlieka a v troche rozpusteného masla a celé záviny pomastíme.
6. Krok
Pečieme 45 - 60 minút dozlatista.Upečené vyberieme z rúry .
7. Krok
V šľahači vyšľaháme vaječný bielok s citrónovou šťavou a s cukrom.. Po vybratí závinu, štetcom najskôr závin potrieme trochou vody, posypeme makom a potom prelejeme glazúrou a štetcom ju rozotrieme po povrchu,Potom obsypeme nadrobno nasekanou pomarančovou kôrou.
8. Krok
Necháme vychladnúť a potom nakrájame..
Priemerné hodnotenie receptu
(4.5 / 5)
11 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
25885 videní