- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Jablkový páj
Jablkový páj
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 1:10 hod
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 30 g práškového cukru
- 200 g studeného masla
- 1 lyžica octu
- štipka soli
- Jablková plnka:
- 1,5 kg jabĺk
- 100 g kryštálového cukru
- 50 g hnedého cukru
- 30 g hladkej múky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- muškátový oriešok
- 2 lyžice mlieka
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Maslo pokrájame na kocky , múku preosejeme.. Zmiešame s práškovým cukrom, so štipkou soli , s lyžicou octu a 10 lyžica studenej vody.. Vymiesime tuhšie cesto , vytvarujeme z neho guľu , zabalíme do fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
2. Krok
Zmiešame kryštálový a hnedý cukor , múku , štipku muškátového orieška , citrónovú kôru a šťavu.. Jablká očistíme , nakrájame na tenké plátky a pridáme k cukrovej zmesi. Z cesta na pomúčenej doske vyvaľkáme dve placky s priemerom 30 cm. Koláčovú formu s priemerom 25 cm vymazanú maslom vyložíme jedným cestom a prstami vytvarujeme vyvýšený okraj. Navrstvíme jablkovú plnku.
3. Krok
Druhú polovicu cesta pokrájame na prúžky a poukladáme ich na plnku v tvare mriežky... Okraje zľahka pritlačíme. Potrieme mliekom a posypeme trochou cukru.. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 190°C pečieme asi 70 minút. Ak povrch koláča rýchlo hnedne , zakryjeme ho alobalom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
334 videní