- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Maková prešívaná deka
Maková prešívaná deka
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 55min
Suroviny
- 5 vajec
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- štipka soli
- 125 ml oleja
- 125 ml vaječného likéru
- 200 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 80 g mletého maku
- Tvarohová hmota :
- 50 g masla
- 60 g cukru
- 2 vajcia
- 250 g tvarohu
- 20 g zlatého klasu
- štipka soli
Postup prípravy
1. Krok
Plech na pečenie (30 x 40 cm) vymastíme trochou masla.
2. Krok
Oddeľte vajcia na cesto. Vaječné žĺtky, 100 g práškového cukru, vanilkovú pastu a 1 štipku soli šľahačom 5 minút do krémovej konzistencie. Za stáleho miešania pomaly po troškách prilievame olej. Postupne prilievajte aj vaječný likér. Múku s práškom do pečiva preosejeme a zmiešame s makom. Z bielkov a 1 štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne pridajte zvyšný cukor a pokračujte v šľahaní 2 minúty. Kuchynským robotom vmiešame 1/3 bielkov do žĺtkovej zmesi. Najlepšie vareškou vmiešame zvyšné bielka a múčno-makovú zmes.
3. Krok
Cesto rovnomerne rozotrieme na vymastený plech a odložíme bokom.
4. Krok
Na tvarohovú zmes vymiešame šľahačom maslo a 30 g cukru 5 minút do krémova. Vajíčka oddelíme a potom do nich po jednom dobre vmiešame žĺtky. Vmiešame tvaroh a pudingový prášok. Bielky a štipku soli vyšľaháme čistou metličkou v miske tuhý sneh. Prisypeme zvyšný cukor a šľaháme ešte 2 minúty. Do tvarohovej zmesi vmiešame 1/3 bielkov, opatrne vmiešame zvyšné bielky. Tvarohovú zmes dáme do cukrárskeho vrecka, a striekame ju šikmo na cesto mriežkovaným vzorom vo vzdialenosti 3 cm.
5. Krok
Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180°C na strednej priečke 25-28 minút. Vyberieme z rúry a necháme na plechu na mriežke mierne vychladnúť. Poprášime práškovým cukrom a podávame. Podávame so šľahačkou a brusnicovým kompótom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
142 videní