- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- pečivo
- Nemecký praclík
Nemecký praclík
- Kusov: 6
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 1:15 hod
Suroviny
- 350 g hladkej múky
- 10 g droždia
- 100 ml vody
- 80 ml mlieka
- 20 g masla
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- Ďalej potrebujeme :
- 1 liter vody
- 2 lyžice jedlej sódy
- 1 vajce
- hrubá morská soľ
Postup prípravy
1. Krok
V nádobe zmiešame múku a droždie. Potom pridáme soľ, cukor, maslo, mlieko a 100 ml vody. Vymiesime cesto. Prikryté umiestnite na teplé miesto na 1 hodinu. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
2. Krok
Keď cesto vykysne, rozdeľte ho na 6 rovnakých častí, pričom z každej vytvorte guľu. Gule položte na plech na pečenie a nechajte 15 minút.
3. Krok
Na čistej pracovnej ploche rozvaľkajte každý kúsok cesta na dlhé poleno, hrubšie v strede. Zľahka ho otočte. Pred tvarovaním praclíka počkajte 10-15 minút.
4. Krok
Položte cesto do tvaru U. Prehnite jeden koniec smerom k stredu a potom urobte to isté s druhým, položte ho krížom. Konce raz otočte a potom ich pripevnite k spodnej časti praclíka.
5. Krok
Pred pečením si pripravte zvyšné suroviny. V samostatnej nádobe rozšľahajte vajíčko a pridajte 1 polievkovú lyžicu vody. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie . Predhrejte rúru na 220°C.
6. Krok
Do hrnca nalejte 1 liter vody a pridajte dve polievkové lyžice sódy. Pomocou dierkovanej lyžice opatrne vložte praclík do vody na 1 minútu (štrbinová lyžica by mala byť o niečo väčšia ako praclík). Vykonajte rovnakú operáciu so zvyšnými praclíkmi.
7. Krok
Po spracovaní poukladáme praclíky na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme soľou.
8. Krok
Plech vložíme do rúry a praclíky pečieme asi 10-15 minút do zlatista. Podávajte praclíky s tmavými pivami. Dobrú chuť! :-) Tip: Praclíky je najlepšie konzumovať počas prvých hodín po upečení.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
239 videní