- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Škoricovník
Škoricovník
- Kusov: jeden plech
- Čas Prípravy: 55min
- Varenie: 45min
- Hotové Za: 1:15 hod
Recept mám od kolegyne Jarky, zákusok je výborný, s vôňou škorice a chutí ako medovník, tak som si hneď pýtala recept. Najradšej ho robievam na vianočné sviatky a kedže Vianoce a vôňa škorice idú k sebe, tak som ho tiež vyskúšala a ponúkam tento receptík aj Vám:
Suroviny
- Cesto:
- 100g cukor kryštál
- 2dcl horúcej vody
- 5ks vajcia
- múka hladká
- cukor práškový
- 1 čajová lyžička škorica mletá
- 2dcl olej
- 1 prášok do pečiva
- Plnka:
- 250g maslo
- 150-200g cukor práškový
- 1/2 litra mlieko
- 40g zlatý klas - krémový prášok
- 2 polievkové lyžice múka hladká
- Na posypanie:
- orechy vlašské pražené
- alebo strúhaná čokoláda
Postup prípravy
1. Krok
100g kryštálového cukru upáliť na karamel.
2. Krok
Pridať 2dcl horúcej vody (nesmú zostať hrčky) a necháme vychladnúť.
3. Krok
5 vajec odvážiť(aj so škrupinami), koľko budú vážiť, tak toľko treba odvážiť cukru a múky ( vážili 292g, tak toľko som navážila aj práškového cukru a múky)...cukru stačí aj menej.
4. Krok
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a pridáme lyžičku mletej škorice, 2dcl oleja, karamel, múku s kypriacim práškom a vyšľahaný sneh.
5. Krok
Kto chce môže si cesto rozdeliť a upiecť dva pláty (ja som cesto nerozdelovala) Cesto vylejeme na plech ( ja som dávala s rozmerom36x26 vyložený papierom na pečenie a upečieme (plynová rúra: 3 stupeň) tých 40-45 minút. Treba skúšať špajdlou.
6. Krok
Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku, stiahneme papier a necháme vychladnúť.
7. Krok
Zatiaľ si spravíme plnku. 1/2 litra rozdelíme, zbytok mlieka dáme variť a do zvyšného mlieka dáme zlatý klas a 2 polievkové lyžice hladkej múky a uvaríme hustý krém, ktorý necháme potom vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom.
8. Krok
Vychladnutý puding vmiešame do masla a nakoniec dobre vyšľaháme.
9. Krok
Okraje cesta orežeme a cesto rozdelíme na polovicu.
10. Krok
A kedže bolo dosť vysoké, ešte som prekrojila.
11. Krok
Natrieme plnku na prvý plát a aj na da druhý.
12. Krok
Na tretí (alebo ak bude cesto nižšie tak stačí medzi dva pláty dať plnku a trochu plnky si necháme na vrchný plát) Dáme štvrtý plát, natrieme plnkou a posypeme nastrúhanou čokoládou alebo dáme nasekané pražené orechy)
13. Krok
Dáme stuhnúť do chladničky, potom prekrojíme na polovicu. Prekrojíme na väčšie obdĺžniky a ešte na trojuholníky (alebo podľa svojej fantázie, kto ako chce) Prajem dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(4.2 / 5)
6 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
15977 videní