- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Šikovná rúra
Šikovná rúra
Pečenie zhora a zdola:
Nastavenie rúry na pečenie z oboch strán je vhodné na prípravu mäsa, koláčov aj rôznych nákypov.
Ak nastavíme rúru iba na dolný ohrev, môžeme si upiecť chrumkavú pizzu.
Horný ohrev dodá jedlu chutnú dočervena vypečenú farbu.
Teplý vzduch:
Rovnomerná cirkulácia teplého vzduchu šetrí energiu a zabezpečí šťavnatosť každej pečienke.
Na pečenie napríklad piškótového cesta však nieje tento druh ohrevu vhodný, lebo cesto zostane ťažké a málo vzdušné.
Staršie typy rúr nemjú tento ohrev.
Vysoké teploty:
Teplota okolo 250 °C je vhodná na krátke zapekanie alebo gratinovanie.
Nádoby zo skla,porcelánu alebo bieleho plechu vedú teplo horšie,
preto je potrebná práve takáto teplota, aby sa jedlo rýchlo zapieklo.
Grilovanie:
Pri tomto spôsobe pečenia sa zapne ešte prídavná špirála.
Takto špízy, kura, alebo zelenina naložená v marináde získajú obľúbenú kôrku.
Sušenie:
Pomalá tepelná úprava pri nízkych teplotách okolo 80 °C je ideálna na sušenie.
Napríklad vianočné makrónky, snehové bezé.
Do takto vyhriatej rúry môžeme vložiť aj ovocie, ktoré chceme vysušiť,
alebo bylinky či pečivo na strúhanku.
Správna teplota:
Podľa toho aký typ rúry doma máte
(teplovzdušnú, plynovú alebo elektrickú)
si treba prepočítať teplotu pečenia uvádzanú v recepte.
Tam sa uvádza vždy teplota pečenia podľa elektrickej rúry.
Pri teplovzdušnej odrátame 20 °C ..
V plynovej rátame stupne..
Napríklad:
180 °C v elektrickej rúre
je 160 °C v teplovzdušnej
a v plynovej rúre je to 3 stupeň..
Pri pečení koláčov ,mäsa aj pečiva sa uvádza, že ich vkladáme do vyhriatej rúry.
Preto nastavíme požadovanú teplotu 10 minút predtým, než vložíme jedlo.
Najmä pri kysnutom a piškótovom ceste neotvárame rúru skôr,
než sa píše v recepty, pretože pečivo či koláč by nám klesli.
Plechy a formy na pečenie by sa nemali dotýkať navzájom a ani stien rúry..