- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Tajomstvá cesnaku
Tajomstvá cesnaku
Pečte celú hlávku..
Pokiaľ pripravujete jedlo v rúre,
je dobré použiť celú,resp , len rozkrojenú hlávku cesnaku..
Hlávka sa premení na mäkký skaramelizovaný zázrak,
ktorý prevonia váš pokrm a pozdvihne jeho chuť na úplne inú úroveň.
Ochutiť ním môžete aj nie práve pečené jedlo,
ale môžete dekorovať aj niektoré šaláty či cestoviny..
Postup pri pečení je :
hlávku zbavte vrchných šupín a potom ju rozkrojte..
Predhrejte si rúru na 180°C ..
Cesnak pokvapkajte olivovým olejom a posypte soľou..
Zabaľte ho do alobalu a pečte do zlatova..
30-45 sekúnd pre cesnak..
Pretlačený alebo jemne nasekaný cesnak nepražte na rozpálenej panvici viac ako 45 sekúnd..
Pretože vám potom zhorí a zhorkne..
Potom by malo vaše jedlo namiesto lahodnej chuti odpornú pachuť…
Očistiť a roztlačiť..
Aby sa z cesnaku uvolnili chute ktoré majú vaše jedlo správne ochutiť,
musíte cesnak očistiť a pretlačiť..
Môžete tak urobiť plochou stranou noža alebo lisom na cesnak..
Pomer cenaku je tiež dôležitý ..
Rátam tak strúčik na porciu jedla..
Pokiaľ pripravujem večeru pre 4 osoby , pridám 4 strúčiky cesnaku..
Nastrúhaný cesnak..
ak nieste zručný krájač maličkých strúčkov,
a vo vašej domácnosti sa lis na cesnak nenachádza,
pomôžte si strúhadlom..
Na jemnom ho dokážete nastrúhať tak že sa tomu roztlačenému,
dokonale chuťou bude podobať..
Nezabudnite však strúhať priamo do pokrmu,
pretože prekladaním strúhaného cesnaku z misky do misky
so stratenou šťavou prídete aj o jeho skvelú chuť…
Ako na zápach po cesnaku?
Určite poznáte ten silný zápach na rukách po cesnaku..
Zbavíte sa ho jednoduchým trením citrónovej kôry,
a potom premytím šťavou z vyžmýkaného citrónu..
Skladujte ho správne..
Teoreticky nemá cesnak žiadny dátum spotreby..
Záleží od toho ako ho viete skladovať či udržiavať..
Avšak tú najlepšiu chuť a arómu vám vie dodať
po dobu dvoch mesiacov od jeho zberu..
Ak hlavičku načnete tak ju spotrebujte do 10 dní..
Skladujte ho na suchom a chladnom mieste..
Nie však v chladničke,
tam totiž stratí svoju chuť..