- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- 15 veľmi špecifických pokrmov rôznych krajín..
15 veľmi špecifických pokrmov rôznych krajín..
Každá krajina má svoj špecifický recept podľa ktorého by ste ju vedeli rozpoznať..
Ako ináč pri Bryndzových haluškách sa vám hneď vyjaví Slovensko..
teraz vás prevediem špecifickými pochúťkami tej ktorej krajiny..
Niektoré ste už určite ochutnali..
Fínsko
Ak jazdíte do cudziny za exotickými kulinárskymi zážitkami
a radi skúšate nezvyklé chuťové kombinácie,
potom zamierte aj do Fínska.
Čaká tam na vás neobvyklá pochúťka – cukríky,
ktoré kombinujú súčasne slanú a sladkú chuť a pridáva sa do nich salmiak (salmijak),
u nás látka známa hlavne z priemyslu .
Volajú sa Salmiakki..
Mohlo by to začať ako hádanka – čo je to?
Je to čierne, guľaté, prípadne aj v tvare kosoštvorca,
chutí to ako sladkého drievka, ale chutí to sladko i slano zároveň.
Každý Fín by asi odpovedal okamžite – salmiakki,
čiže slaný bonbón s príchuťou sladkého drievka.
Fíni tieto cukríky doslova milujú a sú schopní jesť ich po desiatkach.
Hlavné ingrediencie – salmiak chlorid amónny.
Fínsky chlieb je základom fínskej kuchyne,
podáva sa takmer ku každému jedlu.
Vyrába sa z rôznych druhov obilia ako jačmeň, ovos, raž alebo pšenica.
Najpopulárnejšie je ale jednoznačne ruislepä ,
tmavý kyslastý ražný chlieb s vysokým obsahom vlákniny.
Fínsky žitný chlieb nie je tak vlhký ako nemecký a nie je ani sladký ako vo Švédsku.
Existuje aj rad druhov plochých chlebov (rieska ).
Bežný je näkkileipä , u nás známejší pod nemeckým názvom knäckebrot,
tenký chrumkavý krekry z ražnej múky.
Karjalanpiirakka (Karelský piroh) – je jedlo príbuzné ruským pirožkom..
Kalakukko – Ide o zmes rybiek, bravčového mäsa a slaniny upečenú vnútri bochníka ražného chleba.
Hernekeitto – sýta hrachová polievka obľúbená vo Švédsku i Fínsku.
Karjalanpaisti – dusený pokrm z hovädzieho (bravčového, jahňacieho) mäsa a koreňovej zeleniny, pripravený tradične v keramickej miske v peci.
Lihapullat – guľôčky z mletého mäsa (hovädzie alebo zmes hovädzieho a bravčového, prípadne sobie mäso).
Japonsko
Hatinoko – sú vlastne larvy včiel – veľmi populárne a chutné jedlo v Japonsku.
Sú varené s cukrom a sójovou omáčkou.
Bývajú v konzerve, pečené na ihle,pridávajú sa do kebabu aj do sushi..
Za zmienku tiež stoja chrumkavé ryžové sušienky so zapečenými Hatinoko…
Natto – je tradičná japonská potravinárska surovina vyrobená zo sójových bôbov.
Je to fermentovaná sója, ktorá sa používa v japonskej kuchyni
a v tradičnej medicíne už dlhé storočia.
Využíva sa pritom jej jednoznačný trombolytický účinok.
Potravina má charakteristický zápach, spôsobený prítomnosťou Vitamínu K 2.
Pre tento zápach bolo donedávna jeho masové využitie obmedzené.
Je pre vás lákavá predstava, že by ste jedli skvasenú, lepkavú, naťahujúcu sa sóju?
Asi nie! Ale natto — skvasená, sparená sója — je v Japonsku obľúbeným jedlom.
Podľa odhadov sa každý rok vyše 110 000 ton sóje spotrebuje na výrobu 220 000 ton natta.
Sushi – kuchyňa sa skladá z piatich základných spôsobov podávania.
Nigiri sushi, znamená vziať do ruky,
je valček ryže guľatej Mánya s plátkom ryby alebo s morskými plodmi.
Konzumuje sa tak, že sa celé zoberie do ruky, zľahka sa namočí do sójovej omáčky a vloží do úst.
Maki sushi, v preklade znamená rolované sushi,
ktoré sa najčastejšie robí v japonských domácnostiach
a jeho príprava je zo všetkých najťažšia.
Pripravuje sa na bambusovej podložke z listu morskej riasy,
sushi ryže guľatej Mánya a viacerých druhov zeleniny alebo morských živočíchov
a pred podávaním sa pokrája na kolieska.
Pred konzumáciou sa namáčajú do zmesi sójovej omáčky a wasabi,
čo je pasta z japonského chrenu, a prílohou je aj marinovaný zázvor.
Temaki sushi, kde je riasa poskladaná do tvaru kornútku,
ktorý je plnený ryžou guľatou Mánya a kombináciou morských rýb.
Ďalšími druhmi je čiraši, čiže ryža guľatá Mánya na miske,
a sašimi so surovou rybou.
Miso je tradičná japonská polievka zo špeciálneho vývaru,
do ktorého sa pridáva napríklad tofu a riasy.
Rusko
Rôzne tejto veľkej krajiny majú svoje pochúťky,
od jednoduchých jedál kulebiaka, pirohy, olady, pelmeni až po rôzne polievky sši, okroška, ucha.
Ak by sme mali vybrať národný nápoj, tam je to jednoduché – VODKA,
alkohol slávny po celom svete.
Národné jedlo uvádzajú mnohé zdroje kapustovú polievku Boršč.
V niektorých regiónoch je nevyhnutnou prísadou cvikla, inde paradajka,
niekto robí dokonca zelený boršč so špenátom.
Nemecko
80 miliónov hladných krkov považuje za svoje typické jedlo „Sauerbraten“
– pečené mäso na kyslo s zemiakovými haluškami.
Pivárska krajina je pre turistov známa viac pre Oktoberfest,
svoj najväčší ľudový sviatok.
Ľudia z celého sveta prídu ochutnať typické bavorské pivo z litrových krígľom,
ktoré servírujú Copaté ženušky v bavorských krojoch.
Zajesť ho môžu pečeným mäsom, praclíkmi a klobásami.
Pre Bavorsko sú typické biele „Weißwurst“,
v ostatných častiach Nemecka preferujú klobásu s kari korením podávanú s hranolčekmi.
Veľká Británia
Briti nepatria práve k špičke gastronomického rebríčka,
aj preto asi nikoho neprekvapí,
že národné jedlo je vyprážané ryby s hranolčekmi, tzv .. „fish and chips“.
Ak sa vyberiete do ľubovoľnej krajiny Spojeného kráľovstva,
odporúčam vyskúšať najmä pravé britské raňajky
(klobáska, slanina, vajíčka, grilované huby, paradajka, fazuľka a toasty),
ktoré bežného Európana zasýtia na niekoľko hodín, ak nie do večera.
Jednotlivé národy majú svoje špeciality,
napríklad u Angličanov je to pečené hovädzie so zemiakmi a silný čaj (s mliekom).
Íri raňajky prezývajú aj „Ulster fry“,
medzi ich obľúbené jedlá patrí aj jahňacie na šťave a samozrejme najviac sú hrdí najmä na tmavé pivo a whiskey.
Škóti majú mnoho rybích pochúťok, ale národná špecialita je určite
Haggis, neeps and tatties – jaternice so zemiakmi a repou.
Francúzsko
Francúzska kuchyňa patrí medzi najuznávanejšie na svete.
Šesťdesiatpäť miliónov labužníkov si vychutnáva život plnými dúškami,
či ide o čerstvé bagety a croissanty,
predjedlá ako foie gras (husacia alebo kačacia pečeň),
neskutočne lahodné syry, či famózne vína a slávne šampanské (champagne).
Aj keď má veľa regiónov svoju vlastnú špecialitu,
jednotným a unikátnym jedlom sú pravdepodobne palacinky – crepes.
Zdobia ich rôzne náplne až po flambované s ovocím ovocie, či zmrzlinou.
Taliansko
Talianska kuchyňa patrí spolu s čínskou medzi najrozšírenejšie na svete.
Málokto na svete nepozná talianske národné špeciality ako pizza, či cestoviny (najmä špagety).
Záleží na regiónoch, niekde je kuchyňa viac obohatená o plody mora,
v iných oblastiach čaruje s cesnakom, olivovým olejom a paradajkami.
Španielsko
Španielska kuchyňa sa výrazne líši podľa regiónov a tak by sa dalo povedať,
že každý región má svoje národné špeciality.
Prímorské oblasti majú jedálniček postavený primárne na rybách a plodoch mora,
vnútrozemie prináša známu španielsku omeletu tortilla,
údenú šunku nakrájanú na priesvitné plátky jamón serrano
a studené polievky gazpacho, zdasalmorejo.
Vo Valencii sa zrodila národná pochúťka „paella„,
jedlo pripomínajúce rizoto so zeleninou, kuracím / králičím mäsom a slimáky.
Neskôr sa paella začala robiť aj s plodmi mora
a tak sa dnes líšia chuťou v každom regióne.
Ak sa vydáte do Španielska, určite si v reštaurácii všimnite ako jedia domáci.
Väčšinou sa na stôl poobjednáva niekoľko jedál a každý si berie z rôznych tanierov
– malé porcie sa prezýva tapas.
V každej španielskej reštaurácii by ste na nápojovom lístku
mali okrem vín nájsť aj typický španielsky nápoj sangria.
Ukrajina
Podobne ako Rusi, aj Ukrainci považujú za jedno zo svojich národných jedál Boršč.
Podobne ako v iných slovanských krajinách majú Ukrajinci svoju vlastnú odnož pirohov – Varenyky.
Ukrajinskú pálenku hľadajte pod názvom Horilka.
Varenyky / Pierogi Golabki / Sarmala
Poľsko
V niektorých regiónoch je obľúbená najmä polievka „Žurek“,
prezývaná aj biely boršč (barszcz biały).
Medzi ďalšie ukrajinské špeciality patria pirohy (Pierogi),
kapustová rolka plnená mäsom – Gołąbki,
bravčový rezeň (kotlety schabowy),
a Bigos – jedlo z kyslej kapusty, viac druhov mäsa a klobás, hríbov, paradajek a medu.
Česká republika
Česká kuchyňa sa za posledných niekoľko desiatok rokov dosť zmenila a inovovala,
ale aj tak majú niektoré jedlá mnoho ročnú tradíciu.
Iné sa naopak objavili až v 20. storočí,
čo im ani v najmenšom neuberá na obľúbenosti či kvalite.
Možno dokonca naopak.
Vepřo knedlo zelo
Jasná jednotka.
Česká klasika, ktorá je považovaná za národný pokrm.
Už podľa názvu sú jasné všetky hlavné zložky jedla,
ktoré ochutnal snáď každý Čech, takže nie je potrebné ich popisovať.
Sviečková na smotane
Pokrm, ktorý je zložený zo surovín hojne sa vyskytujúcich na našom území,
je spomínaný už v prvej „slovenskej“ kuchárke
– v slávnej knihe „Domáca kuchárka“ vydanej roku 1826,
ktorú napísala Magdalena Dobromila Rettigová.
Skladá sa z hovädzieho mäsa, omáčky z koreňovej zeleniny a smotany a samozrejme z knedlí,
najčastejšie kysnutých alebo žemľových.
A prečo sviečková?
Poctivá sviečková sa totiž podáva s mäsom, nazývaným pravá sviečková ,
ktoré sa považuje za jedno z tých najcennejších (u hovädzieho).
Ale pretože je pomerne drahé,
používa sa vo väčšine prípadov takzvaná falošná sviečková – zadné hovädzie stehno..
Thajsko
Thajsko je preslávené svojím kulinárskym umením ,
thajská kuchyňa je neuveriteľne pestrá ,
rozmanitá a väčšinou tiež veľa ostrá .
Jedlo, ktoré nie je dostatočne pálivé, mnohokrát nie je považované za vhodné na konzumáciu.
V thajskej kuchyni sa stretnete s množstvom špecialít,
či už sa jedná napríklad o druhy byliny a koreniny či rôzne upravený hmyz ,
ktorý je bežným sortimentom v pouličných stánkoch.
Určité prvky má thajská kuchyňa zhodné s kuchyňou čínsku a indickou.
Thajská je však ostrejšia a tiež je kladený väčší dôraz na rýchlu prípravu .
Pokrmy sú pripravované veľmi rýchlo, pri vysokých teplotách.
Základom filozofie thajského jedla je jednoduchosť .
Typické jedlá thajskej kuchyne
bami Haeng mu daeng = rezance s plátkami bravčového mäsa
Kaeng Khiam wan = karí v kokosovom mlieku s čili papričkami
Kaeng phanaeng = kuracie kari s krevetami, koriandrom, chilli papričkami a bazalkou
Khai phat met mamuang himaphan = vyprážané kurča s kešu oriešky
Khai tý u Khai = rezancová polievka s rôznym mäsom alebo krevetami
khao kha práeo = kura s pálivou zeleninou
khao man Khai = varené kura s ryžou guľatou Mánya