- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- slané chuťovky
- Zemiakové pagáče
Zemiakové pagáče
- Kusov: 40
- Porcií: 40
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:40 hod
Suroviny
- 1 kg hladkej múky
- 2 žĺtky
- 40 g čerstvého droždia
- 700 ml mlieka
- 2 dcl slnečnicového oleja
- 250 g masla
- 3 väčšie zemiaky
- 2 lyžičky soli
Postup prípravy
1. Krok
Zemiaky si dáme variť, potom ochladíme....Do misky si dáme: cukor droždie a vlažné mlieko a urobíme kvások..Keď kvasnice nabehnú prisypeme múku,2 lyžice soli a dve žĺtka..
2. Krok
Vypracujeme cesto ktoré miesime až kým sa nám prestane lepiť na steny misky a postupne prilievame olej..Miesime kým cesto olej nepojme a potom prikryjme utierkou a necháme kysnúť..
3. Krok
Medzitým si očistíme uvarené zemiaky..a maslo rozdelíme na tri rovnaké časti..Keď nám cesto nakysne cca 1 hodina, preložíme ho na pracovnú dosku a vyvaľkáme..Nastrúhame naň jeden zemiak na jemnom strúhadle a jednu časť masla ,ktoré taktiež nastrúhame..
4. Krok
Cesto preložíme od hora ku stredu, od spodu ku stredu od prava ku stredu od ľava ku stredu..a otočíme ho..prikryjeme utierkov a necháme podkysnúť..Po 20 minútach celý proces zopakujeme z druhým zemiakom, z druhov časťou masla..znova 20 minút necháme kysnúť a potom všetko ešte tretí krát..
5. Krok
Pripravíme si plech po posledom preložení, a ten si vymastíme..Po posledných 20 minútach kysnutia , si cesto zľahka yvaľkáme a pohárikom, alebo formičkou vykrajujeme kolieska ktoé ukladáme na plech v dostatočnej vzdialenosti od seba.. Každý pagáčik narežeme mriežkou na povrchu ,potrieme bielkami ktoré nám zostali a zvrchu ešte posolíme a môžete pridať aj rascu, mak, alebo sézam..
6. Krok
Pečieme pri 200°C dozlatista...
Priemerné hodnotenie receptu
(3.4 / 5)
29 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
75531 videní