- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- 7 najdrahších jedál na svete
7 najdrahších jedál na svete
Gurmáni sú pripravení zaplatiť nepredstaviteľné peniaze, aby si dopriali kulinárske špeciality
Pár z nich vám predstavíme:
Biely kaviár
Najdrahším je však biely kaviár z Belugy. Zdrojom tejto pochúťky je beluga albín – ryba, ktorá žije len v Kaspickom mori pri pobreží Iránu. Malé vajcia majú bledo šedú alebo bielu farbu. Biely kaviár musí dozrieť ako víno. Čím je ryba staršia, tým je kaviár belší. Cena za 100 g je viac ako 2 400 €
Je to symbol bohatstva a prestíže, zabalený v pohári z čistého zlata.
Hľuzovka
Hľuzovka – najdrahšia huba na svete. Vysoká cena je vzhľadom k obtiažnosti ich zberu – hľuzovka rastie pod zemou v hĺbke 10-20 cm. Ak j chcete nájsť, tak pomocou špeciálne vycvičených psov a ošípaných, ktoré zacítia vôňu húb. Hľuzovky rastú hlavne v Taliansku, našli sa aj vo Francúzsku, menej hodnotné – na Ukrajine a v Bielorusku.
Mramorové hovädzie
Mäso z dobytka Wagyu považujú gurmáni za obrovskú lahôdku.
Označujú za ho najlepšiu hovädzinu na svete či kaviár medzi mäsami.
Keď sa jeho plátok hodí na pár minút na panvicu, zostane mäkký a neuveriteľne šťavnatý, voňavý a plný chutí.
Priam sa rozplýva na jazyku.
Šunka
Jamon Iberica – ďalšia uznávaná pochúťka po celom svete. Šunka z čierneho bravčového mäsa – Ošípané sú chované v ekologicky šetrných podmienkach. Príprava šunky trvá počas 36 mesiacov
Modrý tuniak
Najcennejšie je mäso tuniaka modroplutvého. Používa sa na prípravu sushi, sashimi a na varenie. Populácia Japonského tuniaka sa znižuje, a náklady na vzácne mäso rastie.
Luwak káva (Cibetková káva)
Najdrahšia káva na svete je Mine Luwak z Indonézie.
Vysoká cena je vzhľadom k neobvyklému pôvodu: táto káva sa spracováva z trusu cibetiek, konkrétne z druhu, ktorý sa nazýva cibetka palmová.
Cibetky môžeme nájsť tak v Ázii, Afrike alebo aj južnej Európe.
Cibetky sú síce mäsožravé, avšak sladkými kávovými bobuľami nepohrdnú.
Akonáhle bobuľu cibetka zje, prejde jej tráviacim traktom, a to takmer neporušená
– v žalúdku dochádza k tzv. Fermentácii, a práve fermentácia je presne to,
čo dodáva výslednej káve špecifickú a nezameniteľnú chuť a arómu.
V súčasnej dobe sa Luwak káva vyrába tiež na Filipínach, v Indii a vo Vietname.
V roku sa vyrába len niekoľko sto kilogramov.
Šafrán
Je nazývaný ako”zlaté korenie”, ale nielen kvôli vysokým cenám, jeho liečivé vlastnosti sú legendárne.
Hovorí sa, že toto korenie je liek na všetky choroby.