- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Holandská omáčka
Holandská omáčka
- Kusov: 1
- Porcií: 2
- Čas Prípravy: 1min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 1min
Príprava holandskej omáčky sa medzi kuchármi považuje za akúsi maturitu a domácich kuchárov svojou zložitosťou odrádza.
Pritom je základnou omáčkou, od ktorej sa použitím iných ingrediencií môžete odpichnúť.
Napríklad pridaním šťavy z červených pomarančov vytvoríte Maltézsku omáčku,
najemno nasekaná šalotka a estragón z nej zase urobia omáčku béarnsku.
Princíp je nasledovný:
žĺtky sa začnú šľahať v mixéri za studena spolu s trochou vody a citrónovej šťavy.
Rozpustené maslo sa potom za chodu postupne prilieva a rovno zašľaháva.
Teplo z rozpusteného masla stačí tak akurát, aby omáčka pekne nabehla a získala tú správnu konzistenciu.
Holandskú omáčku tak úplne ľahko pripravíte s pomocou tyčového alebo aj stolného mixéra.
Odpadáva príprava vodného kúpeľa, ručné šľahanie aj stres zo zdrcnutej omáčky.
Niekoľko dôležitých tipov
1. Konzistencia omáčky je daná primárne pomerom masla k žĺtkom a tekutine.
Funguje to vlastne úplne rovnako ako u majonézy.
Čím viac masla do žĺtkov zašľaháme, tým bude omáčka tuhšia.
Čím studenšie maslo budete zašľahávať, tým bude holandská omáčka tiež tuhšia.
Pomer v recepte dáva krémovú a stále ešte tekutú omáčku.
Ak je omáčka na vás moc riedka, pridajte maslo alebo začnite len s jedným žĺtkom.
Ak je naopak moc tuhá, pridajte trochu vody (alebo citrónovej šťavy).
2. Udržiavanie omáčky odporúčam len odvážnym.
Je totiž potrebné držať ju v teplotnom rozmedzí od 50 do 63 ° C,
inak sa zdrcne (okrem toho jej povrch i rýchlo osychá).
Teplota pre držanie omáčky sa navyše nebezpečne kryje s teplotnou zónou pre množenie baktérií.
Vždy je teda lepšie robiť omáčku na minútku a ihneď spotrebovať.
Pokiaľ ju potrebujete vopred, zašľahajte spolu so žĺtkami lyžičku škrobu, ktorý ju stabilizuje.
3. Je potrebné roztopené maslo? Nie je.
Omáčka s rozpusteným maslom je o niečo hladšia a lesklejšia,
ale pre bežné domáce použitie sa s tým netrápte a použite obyčajné maslo.
Ale príprava rozpusteného masla nie je nijako zložitá.
4. U surových vajec hrozí salmonela.
Dávajte si preto vždy pozor a k omáčke pristupujte, ako keď obsahuje tepelne neupravené vajcia.
Nepodávajte deťom, tehotným a ľuďom s oslabenou imunitou.
Ak chcete mať istotu, použite pasterizované žĺtky.
Suroviny
- 125 g masla
- 2 žĺtky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica vody
- soľ a korenie
Postup prípravy
1. Krok
Maslo dajte do hrnca a nechajte ho rozpustiť. Teplota by mala byť okolo 100 ° C.
2. Krok
Do nádoby k tyčovému mixéru dajte citrónovú šťavu, vodu, žĺtky a trochu soli a korenia. Na dno nádoby dajte hlavicu mixéra, zapnite a krátko žĺtky rozmixujte. Potom tenkým pramienkom postupne zašľahajte všetko rozpustené maslo. S hlavicou prejdite niekoľkokrát hore a dole, ale zbytočne dlho omáčku Nešľahajte, nie je to potrebné. Zmenu konzistencie spoznáte ľahko podľa farby a konzistencie - omáčka zbledne a zhustne.
3. Krok
Pripravenú omáčku ochutnajte a upravte. väčšinou dávam o veľa viac citrónovej šťavy a zvyčajne aj dosoľujem. Inak však na nič nečakajte a ihneď omáčku podávajte.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
8127 videní