Stačí dobre očistené zvyšky zeleniny uchovať v chladničke v uzatvárateľnej dóze.
Po pár dňoch z nich môžete urobiť skvelý vývar.
Je zdravý, skoro zadarmo a obohatí každý pokrm, nech už polievku, talianske rizoto alebo omáčku.
Vychladnutý vývar vám vydrží v chladničke tri dni.
Môžete si ho tiež zamraziť do zásoby – napríklad na malé kocky vo formičky na ľad.
Pre intenzívnejšiu chuť je možné kúsky zeleniny pred varením opiecť v rúre alebo na panvici.
Trebárs rozpolená cibuľa, ktorú aj so šupkou opečiete na reze dozlatista, pridá vývaru výraznú mäsovú chuť.
Soľ do vývaru nepatrí
Čím menšie sú kúsky zeleniny, tým rýchlejšie prejdú minerály a živiny do vody.
Stačí ich preto variť približne pol hodiny.
Ak varíte celé nepokrájané kusy, potom maximálne hodinu.
Na koniec môžete pridať víno alebo vínny ocot, pridá sladkému vývaru trochu kyslosti.
Soľ nepridávajte, voda by sa nasýtila minerálmi a neprijala by ich toľko zo zeleniny – chuťovo by ste vývar ochudobnili.
Ak pridávate bylinky, dodajte ich k vývaru až ku koncu a varte len krátko.
Po uvarení všetko sceďte a nechajte vychladnúť.