- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Domáce zaváraniny chutia najlepšie
Domáce zaváraniny chutia najlepšie
Je to jednoduché! Sterilizovanie pri teplote 85 – 100 °C ničí mikroorganizmy,
pritom zachováva chuť a vôňu i farbu ovocia a zeleniny.
Ako na to?
Naučte sa jednoduchý postup. Zvládne to každý..
Pripravíme si neporušené viečka a poháre.Staré ale aj nové umyte saponátom a poriadne opláchnite.Na umytie pohárov môžete použiť aj umývačku riadu.
Poháre naplňte ovocím či zeleninou, zalejte nálevom tesne pod hrdlo pohára a viečko upevnite hlavicou alebo zaskrutkujte.
V hrnci poháre poukladajte na chránené dno a zalejte ich vodou maximálne do tretiny ich výšky.Hrniec prikryte,vodu nechajte zovrieť a sledujte teplotu aj čas, ktoré sú uvedené v recepte.
Po sterilizácii poháre vyberte na podložku, ktorá však nesmie byť studená.Rýchlejšie ich schladíte tak, že budete dolievať studenú vodu do hrnca – nie však priamo na poháre.
Keď sa poháre ochladia , obráťte ich hore dnom,aby ste zistili, či viečka dobre tesnia.
Na poháre nalepte štítky s názvom a hlavne dátumom kedy ste ich zavarili.Uložte ich na suché, chladné a tmavé miesto.
Sterilizovanie v rúre
Sterilizovať sa dá aj rúre.Ako na to?
Poukladajte poháre na plech s vodou, ktorá by mala siahať 5 až 10 mm od dna pohárov.Ukladajte ich v jednej vrstve,ale môžu byť rôznych veľkostí..
Sterilizovanie v pare
Do hrnca nalejte toľko vody, aby siahala približne 2 cm pod mriežku.Voda nesmie siahať až k pohárom, lebo by sa ich spodná vrstva zohrievala rýchlejšie ako vrchná.Hrniec uzavrite a vodu nechajte zovrieť.Okolo pohárov bude prúdiť para, ktorá sterilizuje ich obsah.Teplota a čas zavárania v pare sú rovnaké ako sterilizácia vo vode.
Nezabudnite zavarené poháre občas skontrolovať.Ak si všimnete pleseň, vyduté viečka alebo inú farebnú zmenu plodov, poháre vylejte a nejedzte to!